Man Booker-prisen til Australia

Richard Flanagan får den prestisjetunge prisen for "The Narrow Road to the Deep North".

Den  australske forfatteren Richard Flanagan får den prestisjetunge Man Booker-prisen for sin roman om byggingen av dødsjernbanen mellom Thailand og Burma under andre verdenskrig.

 

The Narrow Road to the Deep North heter romanen, som ifølge forfatterens norske forlag Cappelen Damm både er en kjærlighetsroman og en krigsroman. Den forteller historien om Dorrigo Evans, lege, krigsfange, helt og et symbol for en hel nasjon etter krigen. En mann som elsker dypt, samtidig som han hjemsøkes av sine opplevelser under krigen der han var en av krigsfangene som ble tvunget av Japan til å bygge jernbanen, prosjektet som også var tema for den berømte filmen Broen over Kwai.

Richard Flanagans far var selv fange og overlevde grusomhetene, mens tusener av andre soldater døde eller forsvant  under forferdelige forhold i jungelen. Romanen kommer på norsk til våren.

 

Vekker begeistringflanagan

Richard Flanagan er en av Australias største samtidsforfattere. Han er født i Tasmania i 1961, der han fremdeles bor. Hans første roman Death of a River Guide vant The Australian Fiction Award og ble møtt med begeistring også av internasjonal presse. Hans andre roman The Sound of One Hand Clapping er en av de mestselgende romanene i Australias historie.

 

En helt i andres øyne

Forlagssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm, Anne Fløtaker, er selv en av Flanagans fans:

–Det er ikke uten grunn at Richard Flanagan er blant Australias mest leste, prisbelønte og elskete forfattere. I The narrow road to the deep north skriver han bevegende og hjerteskjærende om Dorrigo Evans, en mann som kommer fra enkle kår, men som på grunn av sin begavelse får skolegang og utdanner seg til lege. Dorrigo treffer kvinnen i sitt liv i en bokhandel rett før han blir sendt i krigen, og kanskje er det drømmen om henne som holder ham i live i de lange årene han er krigsfange og er med på byggingen av dødsjernbanen mellom Thailand og Burma. Han vender tilbake som en helt,  som et symbol på alt det beste ved menneskeheten. Resten av livet skal han leve med det; en helt i andres øyne – aldri i sine egne.

 

–Hjemsøker deg

–Flanagan har brukt sin egen fars skjebne som grunnlag for å skrive denne romanen, og det er blitt en av de bøkene man ikke går umerket fra. En av de bøkene som hjemsøker deg som leser etter du har lagt den fra deg, fordi den er god og grusom og ekte, sier Fløtaker.

Cappelen Damm har tidligere utgitt to av hans romaner: Goulds  fiskebok i 2003. (For den mottok Flanagan The Commonwealth Prize) og Den ukjente terrorist i 2008.

Forlaget opplyser at den Booker-vinnende romanen kommer i norsk oversettelse til våren.

Man Booker-prisen regnes som den mest prestisjetunge litteraturprisen i den engelskspråklige verden.