Da Olai Aslagsson møtte Buffalo Bill

Nytt lys på et nesten glemt forfatterskap - og et helt spesielt vennskap.

Hørt om Olai Aslagsson fra Stavanger? Ikke? Det hadde Buffalo Bill. Den amerikanske westernlegenden ble en god venn av nordmannen og skal også ha vært en skriveinspirator. Nå kommer boken om deres vennskap. 

 

image001 (1)Olai Aslagsson ble født i Stavanger i 1885, men hadde årelange opphold i USA gjennom tre perioder før han flyttet tilbake til Norge for godt i 1929. I USA knyttet han nære vennskapsbånd med Willam «Buffalo Bill» Cody. Aslagsson sa ofte at nettopp «Buffalo Bill» hadde vært hans litterære inspirator og fødselshjelper.

Engwall Pahr-Iversen har skrevet boken om Olai Aslagsson og Buffalo Bill. Han hevder at Olai Aslagsson har en spesiell plass i det norske litterære landskap fordi hans forfatterskap var mer kjent og lest på bortebane enn hjemme. Aslagssons første roman ble publisert i USA før den ble oversatt og gitt ut i norsk utgave. Aslagssons senere bøker er alle blitt oversatt til flere fremmede språk. Han forteller at vennskapet med Buffalo Bill var reelt.

 

Irma’s Hotel

– De to  møttes i Irma’s Hotel i byen Cody i Wyoming i 1906, sier Pahr-Iversen til BOK365. – Det var Buffalo Bill Codys egen lille by, oppkalt etter ham, og Irma’s Hotel ble devet av Codys datter. Eventyreren Aslagsson var i saloonen der og ble bedt bort til Codys bord. Kanskje fordi han var fremmed i byen, kanskje fordi han var «eksotisk»? I alle fall ble de venner og fortsatte å treffes, sier Pahr Iversen.

Men på hvilken måte var Cody «litterær» inspirator? 

– Cody skrev neppe noe selv, det var ikke som forfatter han var et forbilde. Men han hadde levd et fantastisk liv og kunne fortelle om det. Det var nok dette som inspirerte Aslagsson til å begynne å skrive, sier Pahr-Iversen.

 

Buffalo Bill’s Wild West Show

220px-Cody-Buffalo-Bill-LOC
William Frederick «Buffalo Bill» Cody

William Frederick «Buffalo Bill» Cody (1846-1917) var en stor berømthet i USA. Etter et langt liv som blant annet bøffeljeger og soldat i det ville vesten begynte han å arrangere såkalte Wild West Shows, som han reiste rundt med. Der kunne folk i hele landet, og faktisk også i Europa, ta del i «virkelige» indianerangrep, dueller og rytteroppvisninger. Showene var en stor suksess og gjorde Cody til en legende.

Olai Aslagsson, som het Abrahamsen helt til han tok navnet Aslagsson (etter sin fars fornavn), vokste opp i en familie hvor to av hans søsken også valgte en kunstnerisk karriere. Emil Abrahamsen omtales ofte som «den siste jærmaler», mens Peter Sigurth turnerte i hele Skandinavia med sin teatertrupp og med egne diktopplesninger.

 

Boken Balladen om Buffalo Bill og Olai Aslagsson er skrevet av Engwall Pahr-Iversen (f. 1944) som har en lang bakgrunn som journalist, redaktør og forfatter, blant annet som redaktør i Vestfold Arbeiderblad fra 1973-78 og i Rogalands Avis fra 1978-90. Han har også vært tilknyttet NRK som programleder. Pahr-Iversen har hatt flere studie-opphold i USA og skrevet en rekke bøker med lokalhistorisk utgangspunkt.