Magi og drager i en strukturert hverdag

Cha Sandmæl (foto: Cathrine Sandmæl)

BARNEBOKPROFILEN: Tegneserieskaper Cha Sandmæl kjenner dessverre ingen drager, men heldigvis finnes det flust av magi og drager i litteraturen, ikke minst i bøkene hen lager selv.

Cha Sandmæl er en ny stjerne på tegneseriehimmelen. I fjor debuterte hen som tegneserieskaper med første bok i Dragens øye. Nå kommer oppfølgeren.

Hvem: Cha Sandmæl

Aktuell med: Angrepet, andre bok i serien Dragens øye (Egmont)

Om serien: Dragens øye handler om askealven Kha som på grunn av sitt talent for magi blir frarøvet kreftene sine. Kha havner dermed i en ny verden der drager og alver lever side om side.

– Hvorfor har du skapt akkurat dette universet?

– I seks år har jeg tegna hovedpersonene i boka, Kha og Ranja, og like lenge har jeg tenkt på forskjellige historier rundt dem. På et eller annet tidspunkt måtte jeg få historiene ut av hodet og ned på papiret på ordentlig.

– Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

– Jeg har alltid hjemmekontor uansett smittetall. Jeg liker å sove lenge så jeg står ikke opp før halv ti. Jeg sjekker e-poster og sånt mens jeg spiser frokost og begynner å tegne klokka ti. Klokka tolv spiser jeg lunsj og drar på trening, og etter det jobber jeg helt til middag.

– Det høres ut som du er veldig strukturert?

– Det sklir fort ut hvis det er pent vær og god badetemperatur eller godt skiføre!

– Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Egentlig var jeg veldig dårlig til å lese da jeg var liten, så det var først på slutten av barneskolen og begynnelsen av ungdomsskolen at jeg begynte å lese bøker uten å gi opp etter 20 sider. Jeg husker godt at Ønskelisten av Eion Colfer var en av de første bøkene jeg klarte å lese fra begynnelse til slutt.

– Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Jeg syns de beste barnebøkene er de som er skikkelig spennende, som gjør at du ikke klarer å legge fra deg boka. Den skal helst ha magi og drager, men det finnes noen få gode barnebøker som ikke har det.

– Hva er det med magi og drager?

– Magi og drager er vanskelig å finne her i vår verden, så det er ekstra gøy å lese om. Jeg er for eksempel også veldig glad i hunder, men de trenger jeg ikke å lese om for jeg kan bare dra hjem til pappa og klappe hunden hans hvis jeg vil. Dessverre kjenner jeg ingen som har en drage, så da får jeg heller lese om dem!

Illustrasjon: Dina Norlund

– Har du en favorittillustrasjon?

– Jeg elsker denne tegningen jeg fikk av Dina Norlund, skaperen av Snøkattprinsen. Den forestiller Ranja fra boka mi.

– Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Syv fra Snøkattprinsen, han ser veldig myk ut så jeg ville spurt om å få klappe ham.

– Og hvem ville du helst ha vært?

– Espen fra Nordlys av Malin Falch, for han er kul og mystisk og er venn med alle dyrene.

 – Ville du våknet midt på vinter’n i Mummidalen, eller hoppet over helvetesgapet med Ronja Røverdatter?

– Vinter i Mummidalen! Det ser ut som det er veldig godt skiføre der og det virker hyggelig å fiske med Too-Tikki.