Lyrisk: Årets Mammut-katalog med perler av poesi. Vi anbefaler med glede fem.
Det hører til sjeldenhetene at diktsamlinger når Mammut-katalogen. Årsaken er små opplag. For å være med på Mammut må forlaget bordlegge minst 500 eksemplarer. Det er uvanlige restlager for diktsamlinger som sjelden trykkes i opplag på mer enn 1500. I år er imidlertid igjen et godt år for lyrikken på Mammut, se bare på disse fem anbefalingene.
Nummeret foran tittelen er referanse til Mammut-katalogen som du finner her.
Stein Torleif Bjella
#139 – Jordsjukantologien (Forlaget Oktober, 2017)
Bjella kan kanskje ikke kalles direkte rockepoet, men han er utvilsomt blant våre aller beste og mest avholdte poetikkere (den som veksler poesi med musikk). Jordsjuksantologien ble varmt mottatt av både kritikerne og publikum.
Les også: Stein Torleif Bjella. Uten instrument.
Niels Fredrik Dahl
# 142 – Niels Fredrik Dahl, Dette er et stille sted – Dikt 1995-2017 (Oktober, 2017)
Dahl fylte i forfjor 60-år. I jubileumsåret kom denne utgaven av samlede dikt. Dette er ei bok du vil ha mye glede av. Som Helge Torvund skriver om ei av bøkene i samlingen: – Eg har teke opp denne boka like etter at eg vakna om morgonen. Missa ho ut or hendene når eg sovna om kveldane … &Her passer vi på å også snike inn en anbefaling av romanen Mor om natten (#14) av samme kjære forfatter.
Les også: Dette er et stille sted.
Cecilie Løveid
# 148 – Cecilie Løveid, Vandreutstillinger (Kolon Forlag, 2017)
Prisene kom tett for denne tankefulle samlingen. Høyest henger Brageprisen og Kritikerprisen. I begrunnelsen for Brage-pris nomineringen skrev juryen blant annet: Målet med samlinga er ikkje berre å skildre store verk, men å vekkje eksistensiell undring hjå lesaren, og det skjer på ein underfundig og fabulerande måte.
Les også: En unnskyldende lykke.
Kristin Storrusten
# 151 – Kristin Storrusten, Barsel (Tiden Forlag, 2017)
Hvert år fødes det rundt seksti tusen barn i Norge. Barsel er en diktsamling om å få barn: «I seksti tusen hjem sitter noen og føler alle ting på en gang.» Forfatteren Kristin Storrusten har dedikert boka til alle disse, samt til alle som en gang skal sitte der, og alle som en gang har sittet der.
Les også: Barsel.
Ida Lórien Ringdal
# 150 – Ida Lórien Ringdal, Dette skjer ikke (Tiden Forlag, 2017)
Ringdal kom som et ungt og friskt pust inn i bokvåren 2017. Det er sjelden debutanter går rett til topps på lyrikklista, men Dette skjer ikke måtte raskt trykkes i hele tre opplag. Boka fikk gode meldinger fra kritikere, men det var først og fremst det å bli en snakkis og ikke minst det å treffe et ungt publikum som ga så gode salgstall. Treffe gjør den fortsatt.
Les også: Debutant på listetopp.