P2-lytterne velger seg Leine

LITT NORSK: Kim Leine (Foto: Robin Skjoldborg)

Kim Leine er vinner av P2-lytternes romanpris.

– Bakgrunnen min er mer norsk enn dansk. Det er de store episke norske forfatterne som Sigrid Undset, Olav Duun, Johan Falkberget og Johan Borgen som har farget meg. Derfor betyr det mye for meg. Heim til Noreg. Det føles som en åpen dør tilbake, å bli anerkjent som norsk, sier Kim Leine til NRK.

Leine er tildelt P2-lytternes romanpris for Rød mann/Sort mann (Cappelen Damm). Boken er en uavhengig oppfølger av Profetene i Evighetsfjorden, som ga ham Nordisk råds litteraturpris i 2013. Rød mann/Sort mann følger handlingen 60 år etter, og handler om den danske koloniseringen av Grønland på 1700-tallet. Den røde mann er presten Hans Egede som leder kristningen av Grønland. Hans motstander er sjamanen Appaluttoq.

– Det er avstumpetheten som preger disse folkene fordi de lever under veldig barske forhold. De må opprettholde en viss verdighet, eller prøve på det, sier Leine.

Planlegger trilogi

Kim Leine er født og oppvokst i Norge, men flyttet til Danmark som 17-åring. Leine kjenner også godt til landet han skildrer i Rød mann/Sort mann, da han bodde 15 år på Grønland, før han i 2004 returnerte til Danmark. Han debuterte i 2007, med romanen Kalak.

Han har planlagt Grønland-bøkene som en trilogi, men når tredje boken i serien kommer er heller usikkert:

– Jeg tror alltid at jeg skriver min siste bok, jeg har sånne kriser. Det er fantastisk og magisk når jeg kan ta imot ideene når de kommer inn i skriverommet.

P2-lytternes pris

P2-lytternes romanpris er NRKs litteraturpris, og deles ut hvert år til en norsk skjønnlitterær roman. Juryen som kårer vinneren, består av lesere uten spesiell ekspertise på bøker utover det å være veldig glad i å lese. Blant de tidligere vinnerne er Karl Ove Knausgård, Linn Ullmann og Carl Frode Tiller.