Lyrikklista for januar: Tangerås inn

Thor Magnus Tangerås (foto: Tove K. Breistein)

LYRISK: Små endringer på lyrikklista for januar. Hans Børli har forsvunnet med juletreet. Thor Magnus Tangerås kommer inn på lista som den eneste nye samlingen av året.

Helt borte er ikke Hans Børli som dominerte lista før jul. På 15.plass finner vi fortsatt dikteren, her i utvalg av Sissel Tveiten.

Den eneste ny diktsamlingen av året finner vi på åttende plass. Thor Magnus Tangerås debuterer med samlingen Ø.

Thor Magnus Tangerås (f.1972) er opprinnelig fra Torvastad, rett utenfor Haugesund. Han er nå førsteamanuensis ved Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design ved Høyskolen Kristiania. Tangerås forsker på hvordan litteratur kan forandre oss, og har blant annet utgitt boka Literature and Transformation. A Narrative Study of Life-Changing Reading Experiences (Anthem Press, 2020). Men Ø er altså hans første lyrikksamling. Vi håper og tror at det ikke blir den eneste.

Tittelen Ø er hentet fra den matematiske betegnelsen på en tom mengde. Boka er skrevet som en klangfull elegi til forfatterens niese, Øyvor som gikk bort i meget ung alder. Samlingen er blitt en øm sang til sorg og omsorg, om hun som er borte og de som er igjen.

I en lang og grundig anmeldelse skriver Klassekampens eminente Helene Hovden Hareide at hun er imponert over bokas gjennomføring:

Forfattaren vel seg nokre motiv, som kanskje kan summerast opp som «Øyvor, snø og Ø», og borar i dei samlinga gjennom, ved å ta i bruk lydlege, visuelle og formmessige grep som både er varierte og fungerer innanfor ramma han har laga seg. Tangerås har eit språkleg og musikalsk handlag som røyver noko sjølv i lesarar som har utvikla motstandskraft mot sorgdikt fulle av snø.

Boklista for lyrikk: Januar – 2022

(alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.
WordPress Tables Plugin