Lyrikkdebutant på kortlisten

Cathrine Blaavinge Bjørnevog Foto: Torgrim Melhuus

Nå er kortlisten til Bokbloggerprisen klar. På den er også lyrikkdebutant Catherine Blaavinge Bjørnevog

Kortlistene til Bokbloggerprisen 2016 inneholder litterære tungvektere som Vigdis Hjorth, Tore Renberg og Åsne Seierstad. Men også Catherine Blaavinge Bjørnevog, som debuterte med diktsamlingen Um sakne springe blome i fjor.

 

– Vi synes årets kortliste har en fin miks av kjente navn og noen overraskelser, sier bloggerne i komiteen som organiserer prisen, Line Tidemann, Gro Skrøvset, Silje Risøy Helgerud og Elisabeth Bakken.

 

Mye omtalt

 

Kortlistet: Tore Renberg. Foto: Atle Nielsen

I romanklassen har de kortlistede bøkene den fellesnevneren at de handler om familiære relasjoner og hendelser i fortiden som avdekkes. Vigdis Hjorth har med Arv og miljø skrevet bokhøstens mest diskuterte roman, og har allerede vunnet Bokhandlerprisen for denne. At også norske bokbloggere har lest og likt romanen, er derfor neppe en stor overraskelse.

Mot hennes bok konkurrerer Tore Renbergs Du er så lys og Nicolai Houms Jane Ashlands gradvise forsvinning. Begge disse har høstet mye ros på norske bokblogger i løpet av høsten.

 

Leser bredt

Kortlistet: Torgrim Sørnes Foto: Berit Roald/Scanpix

Men det er i åpen klasse at bloggerne til og med har overrasket hverandre. At Åsne Seierstad skulle være blant de nominerte med sin Bragepris-vinnende To søstre, er ingen bombe. At de to andre nominerte skulle være en eksperimentell lyrikkdebutant med et helt eget språk og en dokumentarbok om en bøddel fra Trondheim (Torgrim Sørnes’ Bøddelen), var det derimot få som hadde forutsett.

– Det viser at norske bokbloggere leser langt bredere enn mange tror, og det er spesielt morsomt at det er lyrikk og sakprosa som er på listen, siden vi stadig får høre at det er noe bokbloggere ikke leser, sier komiteen.

 

Joker

Joker? Selma Lønning Aarø. Foto: Atle Nielsen

Men kortlistene er ikke komplette med de seks nominerte. I løpet av kommende uke får bloggerne mulighet til å stemme inn en syvende bok på kortlisten.
Den skal være en av de seks bøkene på langlisten som ikke gikk videre. Det betyr at Hviskeren av Karin Fossum, Hennes løgnaktige ytre av Selma Lønning Aarø og Leiligheten av Nora Szentiványi fremdeles har en sjanse til å bli årets roman.

Alternativt kan det bli «Åpen klasse» som får en ekstra deltaker ved Blodskraft av Lise Grimnes, Lars er LOL av Iben Akerlie eller 60 damer du skulle ha møtt av Jenny Jordal og Marta Breen.

Jokervinneren annonseres 30. januar.

 

 

Noen kuriosa om Bokbloggerprisen 2016:

Før jokeren kommer inn er kjønnsbalansen 50/50.

Ingen forlag har mer enn én bok på kortlisten.

Årets kortliste er første gang Åpen klasse er uten en ungdomsroman/barnebok.

60 damer du skulle ha møtt er første gang en tegneserie er på langlisten.

 

 

Bogbloggerprisen

Bokbloggerprisen er en uavhengig og litteraturpris som stemmes fram av norske bokbloggere. Prisen har derfor ingen jury, men er 100% demokratisk. Bøkene som kan nomineres, må være skrevet av norske forfattere og utgitt for første gang på norsk året før prisen deles ut.

Årets roman inkluderer alle romaner skrevet for voksne, inkludert krim og annen sjangerlitteratur. Åpen klasse er en oppsamlingskategori for alle andre bøker. 48 bokbloggere har nominert over 60 romaner og over 90 bøker i åpen klasse til Bokbloggerprisen 2016

Bokbloggerprisen deles ut i Oslo i september 2017.

 

 

Her er kortlistene

«Årets roman»

Vigdis Hjorth: Arv og miljø (Cappelen Damm)

Nicolai Houm: Jane Ashlands gradvise forsvinning (Tiden)

Tore Renberg: Du er så lys (Oktober)

 

«Åpen klasse»

Åsne Seierstad: To søstre (Kagge)

Catherine Blaavinge Bjørnevog: Um sakne springe blome (Samlaget)

Torgrim Sørnes: Bøddel (Vigmostad & Bjørke)

 

 

Tidligere vinnere:

«Årets roman»

2015: Bjørn Vatne: Slik skal vi velge våre ofre

2014: Aina Basso: Finne ly

2013: Agnes Ravatn: Fugletribunalet

 

«Åpen klasse»

2015: Morten Strøksnes – Havboka  (sakprosa)

2014: Ingvild H. Risøi – Vinternoveller  (noveller)

2013: Ruth Lillegraven – Urd  (lyrikk)