Skal lede ny festival i Bergen

Festivalsjef Teresa Grøtan. Foto: Helge Hansen

Teresa Grøtan skal lede arbeidet med den internasjonale litteraturfestivalen i Bergen.

Teresa Grøtan har ledet sakprosafestivalen og samtaleserien Verden i Bergen de siste fire årene. Hun er også journalist og forfatter og sitter i styret til Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Les også: Verden inntar Bergen

Årlig festival

Den nye festivalen har som målsetting å være en årlig festival som tiltrekker seg forfattere fra øverste hylle og befester Bergen som litteraturby. Litteraturfestivalen har fått foreløpig navn «Bergen internasjonale litteraturfestival», og ser trolig dagens lys vinteren 2019.

Prosjektleder Teresa Grøtan er foreløpig ansatt for tre år, men med mulighet for full ansettelse dersom festivalen blir en suksess. Grøtan skal ha hovedansvaret for festivalen og sørge både for programmet og å hente inn penger. Og hun er henrykt over at det ble henne.

Les også: Stor litteraturfestival planlegges

Likestilt sak og skjønn 

– Min første tanke er at det er en utrolig spennende jobb, sier Teresa Grøtan til BOK365. – Det å få bygge opp noe fra bunnen av er en unik mulighet, og jeg er også henrykt over å få jobbe både med sakprosa og skjønnlitteratur. Dette blir trolig den første festivalen i Norge som likestiller de to. Det internasjonale står også mitt hjerte nært, sier Grøtan, som altså er leder for den lille festivalen Verden i Bergen og skal lede den 17. februar neste år. Men så er det ful fokus på den nye festivalen. Hva som da skjer med Bergen i Verden er uklart foreløpig.

Den nye festivalens hjem: Litteraturhuset i Bergen

Én av mange festivaler

Bergen internsjonale litteraturfestival blir uansett ikke den eneste litteraturfestivalen på Vestlandet. Det fins allerede festivaler i Ulvik, i Odda, på Karmøy, i Haugesund og Stavanger, blant annet. I Bergen arrangeres også årlige Litterære festspill og Forfatterslepp regi av Norsk Forfattersentrum. I tillegg altså til Verden i Bergen på Litteraturhuset.

– Hvem er drømmegjesten når det braker løs i 2019?

– Målet mitt er både å presentere noen store kjente navn, men også å få noen knallgode navn som ikke er så kjent i Norge. Vi vil gjerne være det stedet der de oppdages, sier Teresa Grøtan.

 

Les også: Verden er i Bergen lørdag