Prisen gikk til Thorup

Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Nordisk råds litteraturpris 2017 er tildelt Kirsten Thorup for romanen "Erindring om kærligheten". 

 

Fikk prisen: Kirsten Thorup. Foto: Lærke Posselt

Den danske forfatteren mottok Nordisk råds litteraturpris for romanen «Erindring om kærligheden» (ikke oversatt til norsk) under Nordisk råds prisutdeling i Finlandiahuset i Helsingfors i kveld. Kirsten Thorup fikk overrakt prisen på 350.000 kroner av Sunna Dís Másdóttir, som er formann i juryen.

Juryens begrunnelse:

«Mottakeren av Nordisk råds litteraturpris 2017 er forfatter av en lang rekke eksemplarisk vedkommende og sosialt engasjerte romaner. Kirsten Thorups roman Erindring om kærligheden tegner et portrett av kvinnen Tara, som konstant rekker hånden ut til de utsatte i samfunnet. Litt tilfeldig får hun datteren Siri, en oppgave hun har vanskelig for å takle. Det blir et hjerteskjærende og nådeløst forløp der spørsmål om retter og plikter, det private og det politiske – og ikke minst kjærlighetens styrke og pris – behandles i en stadig mer nyansert form. Erindring om kærligheden er en kullsvart og vis roman. Den trekker garn i dypet, i vårt felles dyp, slik bare virkelig litteratur kan gjøre det.»

De norske

De norske nominerte, Vigdis Hjorth og Henrik Nor-Hansen, nådde ikke opp i denne omgang. De var nominert for henholdsvis Arv og Miljø og Termin.

Les også: Ti på tirsdag. Nordisk råd

Siste norske som vant Nordisk råds litteraturpris var Jon Fosse i 2015. Elleve nordmenn har til nå vunnet den høythengende prisen som ble innstiftet i 1962.

Nominert: Henrik Nor-Hansen. Foto: Tiden