Litteraturprisen til Kolerud

Arnfinn Kolerud fikk i dag Litteraturprisen da Kulturdepartementet delte ut priser for barne- og ungdomslitteratur. Gyldendal kan skilte med flest vinnere.

Statssekretær Frida Blomgren delte i dag ut sju priser for til sammen 325 000 kroner til forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere.

Litteraturprisen (kr 50 000) går til Arnfinn Kolerud for Snillionen (Cappelen Damm).

Juryen trekker særlig frem språket som spesielt godt:

– Juryen synes vi har lest flere morsomme bøker i år, det er en gledelig utvikling. Årets vinner i kategorien litteratur, Snillionen av Arnfinn Kolerud, er et strålende eksempel på dette. Vi har ledd godt av å lese om hva penger gjør med folk på godt og vondt, har gledet oss over finurlige språklige vendinger og kost oss med hvordan hverdagsspråket vårt blir brukt på en underfundig, og poengtert måte.

 

 

Bildebokprisen (kr 50 000) går til Mari Kanstad Johnsen for ABC (Gyldendal). 

– Mari Kanstad Johnsen har gitt ut en ABC som gir nye og gamle lesere en nyskapende inngang til bokstaver og språk, og åpner dørene inn til en bygård med et alfabet av fantasi og glede. Vinneren av bildebokprisen er en fagbok som sprenger sjangeren, med en god historie som binder alfabetet sammen, sa juryleder Mari Eeg om boken.

Fagbokprisen (kr 45 000) går til Mariann Youmans for Følelser til å bli sprø av (Gyldendal). 

Følelser til å bli sprø av har valgt et nytt og spennende grep for å forklare følelser og psykiske lidelser hos ungdom. Den tar utgangspunkt i de vanlige følelsene fremfor diagnosen, og gjør de unge til eksperter i egne liv. Det er å ta  ungdommene på alvor! Vi skulle gjerne sett enda flere gode sakprosabøker til barn og unge av høy kvalitet i år, sa juryleder Mari Eeg under prisutdelingen.

Illustrasjonsprisen (kr 45 000) går til Iben Sandemose for illustrasjonene til Eva Jensens Kom si, kom sa (Aschehoug).

– Illustrasjonsprisen går i år til Iben Sandemose for illustrasjonene til Eva Jensens posthumt utgitte diktsamling Kom si, kom sa. Også dette en utgivelse som med lekenhet og humor tar barnet på alvor. Iben Sandemoses egenartede, surrealistiske og markerte strektegninger av figurer og fantasidyr i grafiske landskap utvider Eva Jensens dikt, heter det i juryens begrunnelse.

Debutantprisen (kr 45 000) går til Magnhild Winsnes for Hysj (Aschehoug).

– Med sparsommelig tekst, tydelig strek og et filmatisk bildespråk er prisvinneren Hysj en stilsikker debut, både bildemessig og fortellerteknisk. Vi har med andre ord mye å glede oss til fremover, vi får stadig påfyll av spennende stemmer, sa juryleder Mari Eeg under prisutdelingen.

Oversetterprisen (kr 45 000) går til Line Almhjell for oversettelsen fra svensk av Jessica Schiefauer: Guttene (Gyldendal)

– Tone Almhjell har oversatt Guttene fra svensk. Fortellingen er fascinerende, både mystisk og spennende – en idéroman som utforsker alternative fortellinger og virkeligheter om kjønn og identitet. Hun beholder Schiefauers poetiske kvaliteter i språket, godt tilpasset temperaturen i fortellingens ulike partier, sier juryen om boka.

Tegneserieprisen (kr 45 000) går til Ida Eva Neverdahl for I’m a girl, it’s fantastic (Jippi forlag).

– Årets vinner, I’m a girl, it’s fantastic av Ida Neverdahl,  er en samling på fire tegneserienoveller som viser oss blant annet uoppnåelig higen etter et perfekt ytre, spiseforstyrrelser, hår, menstruasjon og tilfeldig sex. Tegningene er like rå som tematikken, det hele er rått, brutalt og nådeløst ærlig, heter det i juryens begrunnelse.

 

(Hovedfoto: Kristin Oldeide)