Hus-høst med Askildsen og Cash

Kjell Askildsen (Foto: Oktober forlag)

Siri Hustvedt, Carl Frode Tiller, Antonio Negri, Kjell Askildsen (bildet) og Lena Andersson er blant gjestene på Litteraturhuset i Oslo i september og oktober.

Det nye høstprogrammet byr på dybdesamtaler om alt fra norsk novellekunst til legenden Johnny Cash, Don Martin blir fast debattleder i en ny serie for unge voksne, og Anne B. Ragde og Unni Lindell begår mytemord i full offentlighet.

I anledning Grunnlovsjubileet inviterer Litteraturhuset til en internasjonal foredragsrekke om ideen om universalitet og menneskets likeverd, med gjester som Slavoj Žižek, Gayatri Spivak og Binyavanga Wainaina.

 

Hustvedts flammende verden

Høsten 2013 fikk Litteraturhusets publikum en eksklusiv snik-kikk inn i Siri Hustvedts roman Den flammende verden som kom på norsk i vår. Hun lovet å komme tilbake når boken var ferdig, og 3. september åpner hun høstsesongen i samtale med Kåre Bulie om kunst, feminisme og romanen som mange kritikere holder fram som hennes beste til nå.

 

Nærbilde av Cash

Med gitaren under armen bidro musiker og musikkviter Lenny Kaye til en uforglemmelig kveld da han gjestet Litteraturhuset sammen med sin faste følgesvenn Patti Smith i 2011. Nå er han tilbake, for å møte den anerkjente musikkjournalisten og forfatteren Robert Hilburn til samtale om legenden Johnny Cash. Hilburns kritikerroste biografi om mannen i svart utgis i høst på norsk og 15. oktober er det duket for et unikt møte mellom to som fulgte Cash’ karriere på nært hold.

 

Unni Lindell

I parløp med Ragde: Unni Lindell (Foto: Aschehoug)

 

Champagne og vennskap

Et møte utenom det vanlige blir det også når bestevennene Unni Lindell og Anne B. Ragde møtes over et imaginært kjøkkenbord den 1. oktober for å avkrefte – eller bekrefte? – mytene om seg selv. Uten filter og samtaleleder snakker de sammen om litteraturen og skrivingen, champagnen og et vennskap som ikke er skapt av mediene. «For en bok!» skrev VG om Ragdes nye roman Jeg har et teppe i tusen farger som ble lansert før helgen, mens Lindell senere i høst er aktuell med ny Cato Isaksen-krim.

 

Askildsen og Tiller

Kjell Askildsen har gjort svært få intervjuer de siste årene. Én av dem han har snakket med er Alf van der Hagen, som i fjor mottok Kritikerprisen for sin samtalebok om og med Dag Solstad. I høst gir novellenestoren Askildsen et etterlengtet innblikk i eget liv og forfatterskap i boken Kjell Askildsen. Et liv, og 8. oktober møtes de to på Litteraturhusets scene.

Det har vært store forventninger knyttet til Carl Frode Tillers tredje og avsluttende bind i hans prisvinnende og svært kritikerroste Innsirkling-trilogi. Nå får endelig hans mange lesere vite sannheten om Davids forsvinning, og 10. september møter han psykiater Finn Skårderud til samtale.

 

Desperat kjærlighetsforhold

Romanen Rettsstridig forføyning av den svenske forfatteren Lena Andersson vant Augustprisen i 2013, og har fått norske kritikere og lesere til å både grine og gremmes med sine treffende skildringer av et desperat kjærlighetsforhold. Märta Tikkanen fant mange likhetstrekk med egne bøker da hun leste Anderssons roman, og 17. september møter de Bokmagasinets Karin Haugen på scenen.

Den italienske politiske filosofen Antonio Negri har blitt både hyllet og skapt kontrovers med innflytelsesrike verk som Empire og Multitude. Hans samfunnsanalyser og -opprør står sentralt når han møter Aslak Sira Myhre på Litteraturhuset 12. september. Negri gjester også Ultimafestivalen samme helg.

 

Universelle verdier?

Er det mulig å definere et felles sett av verdier som inkluderer alle mennesker? Er det universelle i verden i dag tolket likt uavhengig av kjønn, klasse og geografisk ståsted? I år er det 200 år siden den norske grunnloven ble etablert, med en kime av det vi i dag ser på som universelle menneskerettigheter. Som markering av grunnlovsjubileet har Litteraturhuset invitert seks markante internasjonale foredragsholdere til å se nærmere på ideen om det universelle i verden i dag. Filosof og litteraturviter Gayatri Spivak fra India, den slovenske sosiologen og kulturkritikeren Slavoj Žižek, forfatter Binyavanga Wainaina fra Kenya, språk- og litteraturprofessor Wang Hui fra Kina, antropolog og ekspert på islamsk lov Ziba Mir-Hosseini fra Iran og den amerikanske filosofen Tara Smith gjester alle Litteraturhuset i løpet av høsten. Les mer på www.litteraturhuset.no/universalisme

 

Debatt og nærlesning

En ny debattserie for unge voksne er også en del av Litteraturhusets markering av grunnlovens to hundre år. «Nye stemmer» ledes av Don Martin og Mah-Rukh Ali, og første debatt finner sted 23. september.

I høstens Nærlesninger ser Geir Gulliksen nærmere på en personlig favoritt, Marguarite Duras’ Elskeren, mens musikkviter Anne Danielsen går tett inn på hver enkelt beat i Michael Jacksons «Don’t Stop’ Til You Get Enough». På Litteraturhusets faste foredrag på enkelte lørdager er det politisk ideologi som står på programmet, mens man hver søndag kan få med seg historiske foredrag om første verdenskrig.

 

Boblebanditter

For barna blir det bobleteater når de gærne Boblebandittene slår seg løs 4. oktober. Kafe Oslo serverer forelska meny tilpasset ung smak mens Nina E. Grøntvedt forteller om sin nye Oda-bok den 14. oktober. I Lørdagsklassikeren er det klart for Prøysens Geitekillingen som kunne telle til ti og Lille Herr Mann, mens Heidi Marie Vestrheim og Mads Buer i Liv på lørdag har fått tak i nye bøker om blant annet Mamma Mø og Bukkene Bruse. Dessuten leser Camilla Kuhn og Tooji fra sine helt ferske bildebøker henholdsvis 13. og 25. oktober. Og i høstferien inviteres alle mellom 13 og 18 år til tredagers rap- og danseverksted, før det ryddes unna til stort premiereshow torsdag 2. oktober.

 

(Kjell Askildsen-foto: Forlaget Oktober)