– Skriving er klargjørende

Jonas Gahr Støre er glad for å skrive bok, men lettet over at mange av hans politiker-kollegaer ikke gjør det. Cappelen Damm-høsten er i gang.

– Politiske tanker og ideer blir gjerne til gjennom skriving, sa Arbeiderpartiets relativt nyvalgte leder under Cappelen Damms høstfest tirsdag kveld.

Cappelen Damm valgte i år å droppe den sedvanlige pressekonferansen, og kjørte heller en innskutt liten miniseanse i bakgården i Akersgata. Her kunne de mange feststemte gjestene bli kjent med en håndfull av høstens mest profilerte forfattere.

 

Jonas & Jonas

Jonas Gahr Støre er bokaktuell med I bevegelse. Veivalg for det 21. århundre, som forteller om Støres egen bevegelse – fra oppvekst og barndom, via studier i Paris og læretid i politikken fram til han i dag står som en av våre viktigste samtidspolitikere – en prosess han har kalt «sosialdemokrat gjennom modning, partimedlem ved beslutning».

Hovedtemaet er likevel fremtiden for den politiske bevegelsen han er satt til å lede. Hva er de viktigste valg sosialdemokratiet står overfor, hvilke utfordringer må Norge forholde seg til i fremtiden? Boken er utformet som en samtale med rådgiver i Fellesforbundet, Jonas Bals.

 

 Jonas Gahr Støre B

Om fremtidens utfordringer: Jonas Gahr Støre.

 

Fra Bergprekenen til Obama

– Skriving gir deg en god anledning til å løfte blikket og se på det som er større og foran oss, sa Gahr Støre. Gro Harlem Brundtlands gamle taleskriver understreket at et godt skrevet manus for lesing ikke nødvendigvis er et godt tale-manus. Han trakk fram det fascinerende spennet i klassiske taler, fra Bergprekenen til Obama – uten å gå nærmere inn på hvor på skalaen hans egne taler befinner seg.

Han kunne imidlertid røpe at han er svært glad for at mange andre norske politikere ikke skriver, til latter fra forsamlingen.

 

HansOlavLahlum

I maurtua: Hans Olav Lahlum. (Foto: Fredrik Arff / Cappelen Damm)

 

Tøyer strikken

Cappelen Damms bokhøst er allerede godt i gang – også i Akersgata: Jens Lapidus er på norgesvisitt og Hans Olav Lahlum er krimklar med Maurtuemordene. Forlaget ser dessuten ut til å sitte på en gryende suksess med den John Williams’ mye omtalte roman Stoner.

De som vil møte vinteren i mohair, vil muligens gå til innkjøp av Dorte Skappels bok Skappelstrikk, som ble lansert denne uka. Dorte startet en skikkelig dille da hun og døtrene laget eget design på en romslig strikkegenser i mykt garn.

I det hele tatt: Bokhøsten i Norges største forlag såpass omfangsrik at vi kommer tilbake til den i flere runder utover høsten.

 

En av tre

Nettopp bredden og tyngden i forlagshuset, var også Cappelen Damm-general Tom Harald Jenssens hovedpoeng i sin lille tale til forsamlingen:

– Hver tredje bok som blir utgitt i Norge er en Cappelen Damm-bok, sa Jenssen, som priset breddeforleggeriet og fremhevet at det tematiske spennet i årets 1200 utgivelser er formidabelt.