Heller Darth Vader enn Disneyprinsesse

- Mannen min har jedimorgenkåpe, og toåringen vil heller kle seg ut som Darth Vader enn disneyprinsesse, forteller Line Renslebråten i vår ukentlige spalte med barnebok-profiler.

Line Renslebråten har fugledilla, og er nå aktuell med en bok om nettopp det: fugler. I morgen vil hun være på Asker bibliotek for å lese og tegne for en hel gjeng inviterte barn. Men først kan du få et innblikk i hennes verden her i vår ukentlige spalte.

 

Forfatter/illustratør: Line Renslebråten

 

fugler-omslag

 

Aktuell med: Fugler. Fakta og fortellinger fra hele verden (Gresvik forlag.)

Boken inneholder over 40 ulike fugletyper, på hvert oppslag er det fakta om den aktuelle fuglen, og et sagn, en legende eller et folkeeventyr som forteller en litt annen type informasjon om fuglen. Og selvfølgelig masse flotte illustrasjoner.

 

 

 

 

Hvorfor skrev du/illustrerte du akkurat denne boken:

Jeg har hatt fugledilla hele livet, derfor er det fantastisk endelig å få lage en hel bok om dem, de er herlig fargerike og mangfoldige, og passer veldig godt for min tegnestil!

 

Tre barnebok-favoritter:

– Shaun Tan: The Arrival. En helt fantastisk bok, helt uten tekst og med de nydeligste Sepia illustrasjoner. Den passer kanskje mer for voksne enn barn, men den er uansett helt nydelig.

– Tor Åge Bringsværd/Thore Hansen: Jørgen Moes vei nr 13.  Elsker alt disse to har laget sammen, illustrasjonene til Thore Hansen er til stor inspirasjon (jeg skrev til og med særoppgave om ham på ungdomsskolen!) Boka har en fin sårhet, og jeg elsker selvfølgelig spesielt scenen i boken der fuglene tar med seg huset og flyr inn i skogen.

– Gwendal Le Bec: Le Roi des Oiseaux. Jeg kan ikke lese fransk, men kjenner historien og elsker alt det estetiske ved boka, de vakre fugletegningene, måten illustratøren kun har brukt svart/hvitt og oransje i illustrasjonene, det litt for store formatet (for bokhyllene) og komposisjonene på hver side.

 

Sjekk ut: 

He he, nå er jeg jo splitter ny selv, dette er min andre bok, så jeg tillater jeg meg å anbefale både fugleboka og min første bok: Under senga

 

Hvordan jobber du?

Jeg jobber ganske strukturert, fra klokken åtte om morgenen til jeg må hente i barnehagen. Som regel har jeg en idé om hvordan prosjektet skal bli, men mye blir til underveis, etter mye research og skissing før jeg har funnet utrykket jeg leter etter. Jeg har et deilig arbeidsrom med alt jeg trenger, og et flott tegnebord. Jeg er veldig avhengig å ha noe å lytte på når jeg tegner, så musikk og lydbøker må jeg ha. Tegningen er veldig meditativ for meg, og jeg merker ikke at tiden går. Når jeg skriver derimot, må det være litt mindre distraksjoner og jeg må holde meg selv i ørene, ellers blir jeg fort ukonsentrert.

 

Din egen favorittillustrasjon?

Min yndlingsillustrasjon er den aller første illustrasjonen jeg lagde til min aller første bok. Hele historien ble til i hodet mens jeg laget denne illustrasjonen, jeg hadde bare dette bildet av en livredd liten jente med et monster under senga da jeg startet. Bildet er laget ved hjelp av mange, mange tusjprikker, jeg prikket nesten på meg senebetennelse underveis i boka, men det var verdt det!

fugler2-bilde

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
Finn Havrevold og Marens lille ugle. Det er lenge siden jeg har lest den nå, men mamma leste den for meg flere ganger da jeg var liten. Tror det var stemningen i boka og beskrivelsene, spesielt av det gamle huset som jeg fremdeles kan se for meg når jeg tenker tilbake, som gjorde så sterkt inntrykk på meg.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Jeg vil veldig gjerne møtt Thore Hansen sin sjøorm Ruffen, han virker som en hyggelig fyr. Jeg elsker fabeldyr, og han kunne bodd i dammen nedenfor huset mitt, det hadde vært topp!

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Da jeg var liten, drømte jeg om å være Nancy Drew og få løse mysterier, men nå ville jeg nok heller vært en kvinnelig Harry Potter, mest fordi han får se drager og enhjørninger på ordentlig …

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Jeg elsker barnebøker som har et snev humor og endel sårhet, noe litt poetisk og vakkert, men med lekenhet likevel.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
Pippi er en tøff dame, men jeg er veldig svak for magi, drager, troll og mystikk, så det må bli eventyr med Harry Potter. Hjemme hos oss er det stort sett fantasy og science fiction på tv. Mannen min har jedimorgenkåpe, og toåringen vil heller kle seg ut som Darth Vader enn disneyprinsesse…