Lindgren-millioner til Barbro Lindgren

– Åh, er dette en spøk? utbrøt Barbro Lindgren da juryformann Larry Lempert ringte og fortalte at hun hadde vunnet ALMA-prisen 2014 – verdens største pris for barnelitteratur, med en prissum på fem millioner svenske kroner.

– Barbro Lindgren har fornyet billedboken for de yngste, sa ALMA-juryformann Larry Lempert når han avslørte hvem som hadde vunnet årets pris til Astrid Lindgrens minne.

Litteraturprisen til Astrid Lindgrens minne (ALMA) er blitt utdelt siden 2002 og er verdens største pris for barnelitteratur. Målet for ALMA-prisen er først og fremst å rette fokus mot god barnelitteratur og å få spredd denne over hele verden. Selve prisoverrekkelsen skal skje under en seremoni i Stockholms Konserthus 2. juni.

Barbro Lindgren har gitt ut et hundretall bøker siden hun debuterte i 1965. En rekke av bøkene hennes er også utgitt på norsk, blant annet på Samlaget og Omnipax.

 

Rosa-flytter-til-byen   Paals-balje   Noeff-noeff-Benny

Et knippe Barbro Lindgren-bøker på norsk: Rosa flytter til byen, Påls balje og Nøff nøff, Benny (alle Samlaget)

 

– Barbro Lindgren er en fantastisk prisvinner, sier Mats Kempe, medlem i ALMA-juryen, til svenske LitteraturMagazinet rett etter kunngjøringen. Han hyller Barbro Lindgren for hennes bredde – at hun har gitt ut alt fra pekebøker til ungdomsbøker, med samme evne til å skrive ut fra leserens synsvinkel.

At hun er svensk er noe juryen må forsøke å la være å tenke på i sine vurderinger, sier Kempe og poengterer at ALMA er en internasjonal litteraturpris. – Vår oppgave er å utpeke en verdig vinner, intet annet. Jeg tenker i første omgang ikke på henne som svensk, men som en fantastisk forfatter.

I år hadde juryen over 200 kandidater til vurdering.