Arnstein og Arnos største kupp

Bokhandler Arnstein Bjørke til venstre.

– Akademika er vårt klart største oppkjøp til nå, så vi har tenkt oss om, forsikrer Arnstein Bjørke. Forlagshuset Vigmostad & Bjørke nær dobler omsetningen – fra rundt 400 mill. til 700 mill. kr.

Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke startet som forleggere i 1990, i det små. Deretter har ferden utviklet seg til et lite forlagseventyr for de to vestlendingene.

Først med sterk ekspansjon for kjernevirksomheten Fagbokforlaget. De senere år har de to vært ofte på handletur, blant annet med oppkjøp av Piratforlaget (nå innlemmet i det skjønnlitterære forlaget Vigmostad & Bjørke) og Norges ledende nettbokhandel Haugenbok.no. Innenfor forlagshuset finner du også Eide forlag, John Grieg AS og musikkforlaget Cantando. I dag ble det kjent at Forlagshuset Vigmostad & Bjørke har overtatt Akademika Bokhandel og Akademika Forlag fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus og Studentsamskipnaden i Trondheim.

 

Gutter på shopping

Oftest er det jo damer som er shopping-gale, men dere er ikke helt borte dere heller?

– Vel. Vi har drevet med akademisk litteratur i snart 25 år og har tenkt å holde på i 25 år til. Når Samskipnaden ga oss denne muligheten, var det riktig for oss å slå til. Vi har kjent til dem og fulgt dem i tjue år, sier Arnstein Bjørke. Han vil selv gå inn som styreleder i Akademika Bokhandel og Kirsti Crantz fortsetter som konstituert administrerende direktør. Akademika Forlag skal integreres i Fagbokforlaget under ledelse av Arno Vigmostad.

Dette medfører en enorm omsetningsøkning for Forlagshuset Vigmostad & Bjørke?

– Vi nær dobler omsetningen, fra rundt 400 til 700 mill. kroner. Det er vårt klart største kjøp så langt, så vi har tenkt oss om, sier Bjørke.

 

– Vil lese på papir

– Akademika har slitt tungt økonomisk de siste årene, med underskudd på 15 mill. kr i 2011 og 53 mill. kr i 2012?

– Ja, men de har gjort en kjempejobb det siste året og driften ser ut til å gå i null i 2013. Så vi har stor tro på fremtiden. Du vet, blant voksne er det en utbredt misforståelse at studentene bare vil lese på skjerm. De vil ikke det. Det viser seg at de helst vil lese på papir og at de ønsker å ha pensum tilgjengelig i bokhandelen på campus, sier Arnstein Bjørke.

 

Endelig til Trondheim

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke har i dag ca. 150 ansatte, hadde i 2013 omsetning på over 400 millioner og er den tredje største bokdistributøren i Norge, med eget lager, hovedkontor i Bergen og avdelingskontorer i Oslo, Stavanger, Volda, Gdansk og Delhi. Bare fantasien ville sette grenser for hva neste trekk skulle bli, hvis man skulle spekulere i geografien.

Svaret ble Trondheim?

– Ja, Fagbokforlaget har lenge ønsket seg et avdelingskontor der. Med oppkjøpet av Akademika ordnet det seg.

 

Foto: Arnstein Bjørke  (til venstre) og Arno Vigmostad.