Kronprinsessens utenforskap

- Jeg tenker mer på kronprinsessen som en leser, enn som en kronprinsesse, sier den svenske forfatteren Jonas Hassen Khemiri.

Kronprinsesse Mette-Marit tjuvstartet årets litteraturtog på Litteraturhuset i Bergen onsdag kveld. Her bokbadet hun den svenske stjerneforfatteren Jonas Hassen Khemiri foran en fullsatt sal. Det er ingen tvil om at Khemiri er blitt en av kronprinsessens litterære favoritter.

 

BOK365 tar en prat med de to etter bokbadet.

 

– Hva er det H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit finner i bøkene til Khemiri?

 

– Jeg synes han skriver nydelig. Det er masse humor. Både i de tidligere bøkene og den siste. Jeg har ledd høyt mange ganger. Og så har jeg tenkt: Dette må Haakon lese, sier kronprinsessen, og avslører at middagsroen blir forstyrret av den svenske forfatteren:

 

– Jeg satt med middagsbordet og lo høyt forleden dag da jeg tenkte på en episode fra en av bøkene hans, forteller en smilende kronprinsesse.

 

unnamed (1)
Etter bokbadet fikk BOK365 en prat med kronprinsessen og forfatteren.

 

Bare en vanlig leser

Khemiri en litterær stjerne i hjemlandet, og blir også hyllet av anmeldere her til lands. Kronprinsessen la heller ikke skjul på egen begeistring onsdag kveld, og avslørte stor kunnskap om forfatterskapet hans.

 

– Kronprinsessen kalte deg en litterær superstjerne på scenen tidligere. Kan det bli litt for mye av det gode?

 

– Min hverdag er å ta meg av to små barn, bytte bleier og levere på førskolen. Dette er som en underlig liten parentes i hverdagen, som er utrolig artig, sier en beskjeden Khemiri, og fortsetter:

 

– Men mandag morgen er jeg tilbake i en jobb som krever mye ensomhet, men som jeg elsker over alt.

 

Khemiri avslører årsaken til den gode kjemien på scenen under bokbadet: Han ble intervjuet av en interessert leser.

 

– Med all respekt, så ser jeg på kronprinsessen mer som en leser, enn som en kronprinsesse. Det er derfor vi kan prate så fint sammen, sier han.

 

Og det ble en tidvis morsom og dyp samtale mellom de to under bokbadet tidligere på kvelden.

 

Khemiris siste roman ”Alt jeg ikke husker” kom på norsk i år, og fikk den gjeve Augustprisen i Sverige i fjor. Hovedkarakterene i romanen er rotløse. Underveis i handlingen får vi innblikk i deres relasjoner og livet de lever i den svenske hovedstaden.

 

Det har blitt i alt fire romaner siden Khemiri debuterte i 2003. Forfatteren har også skrevet flere teaterstykker. Han er født og oppvokst i Sverige, og har svensk mor og tunisisk far.

 

– Men det er jo ikke sant

Under bokbadet slo kronprinsessen fast at Khemiri er en politisk forfatter.

 

– Du har jo markert deg som politisk forfatter i Sverige. Du har tatt en tydelig rolle. Hvorfor er det viktig for deg, spør kronprinsessen.

 

– Men det er jo ikke sant, kontrer Khemiri.

 

– Men ser du ikke på deg selv som en politisk forfatter, spør kronprinsessen.

 

– Da jeg vokste opp, leste jeg bøker der for eksempel ikke økonomi var en problemstilling. Penger var bare noe alle mennesker hadde, sier han og fortsetter:

 

– Er ikke det å være politisk? Å beskrive en verden der våre muligheter ikke begrenses av økonomi. Det er mye mer politisk enn faktisk å vise hvordan disse mekanismene som gir oss ulike muligheter fungerer, slår Khemiri fast.

 

Utenforskap i vid forstand

Tema for kronprinsessens litteraturtog er utenforskap. Et tema som ble utdypet i kronprinsessens innledning fra scenen:

 

– På denne turen skal vi ha møter med mennesker som skriver, som leser og som formidler litteratur. I litteraturen møter vi ofte karakterer som på en eller annen måte faller utenfor. Utenforskap i vid forstand, er tema for årets litteraturtog.

 

Dette er tredje året på rad kronprinsessen legger ut på en litterær togreise sammen med forfattere og bøker om bord. Torsdag morgen går toget fra Bergen med stopp på Voss, Gol og Hønefoss før siste arrangement på Litteraturhuset i Oslo fredag kveld.

 

Forfatteren som deltar i år er Jonas Hassen Khemiri (Bergen), Agnes Ravatn (Voss), Lars Saabye Christensen (Hønefoss) og Geir Gulliksen (Oslo). I tillegg blir det møte med den biograferte Kim Friele på Gol.

 

BOK365 dekker selvfølgelig årets litteraturtog med reportasjer og intervjuer underveis fra Bergen til Oslo.

 

Les også: Kronprinsessen velger seg Bergen

 

Fakta: Jonas Hassen Khemiri

 

Svensk forfatter og dramatiker.

Født i Stockholm i 1978.

Romanen «Alt jeg ikke husker» kom på norsk i 2016. Denne fikk den svenske Augustprisen i 2015.

Debuterte med «Ett öga rött» i 2003, kom på norsk i 2005. Romanen er filmatisert.

Khemiris andre roman «Montecore: en unik tiger» ble tildelt Sveriges Radios Romanpris for beste svenske roman 2007.

«Jeg ringer mine brødre» er basert på en omdiskutert kronikk fra 2010, etter selvmordsbombingen i Stockholm.

Teater-versjonen er satt opp på blant annet Stockholms Stadsteater og hadde premiere på Det Norske Teatret våren 2016.

Kilde: NRK og Wikipedia.