Leserfavoritter klare for bokhøsten

Jojo Moyes (Foto: Bastion)

Jojo Moyes og Santa Montefiore har blitt faste innslag på norske bestselgerlister, og snart er de norgesaktuelle med nye titler. Her er høstens oversatte romanutgivelser.

–  Jojo Moyes har allerede hatt et eventyrlig år med filmpremiere på Et helt halvt år og førsteplasseringer på boklister verden over med både Et helt halvt år og oppfølgeren Etter deg. Filmen har allerede blitt sett av over 150.000 nordmenn. Santa Montefiore er også en av våre forfattere som har satt sitt merke på bestselgerlistene denne våren med topplasseringer med tre titler, sier Anja Marheim, forlagssjef i Bastion forlag, til BOK365.

Den nye boken til Jojo Moyes utgis på norsk i september og  har fått tittelen Paris for én. 26 år gamle Nell blir latt i stikken av kjæresten på det som skulle vært en romantisk ferie i Paris. Nell har aldri vært i Paris før, og oppholdet skal bli mer innholdsrikt enn hun ante på forhånd.

9788283130638Kommer til Norge

Paris for én er en selvstendig historie med ekte Jojo Moyes-stemning og et helt herlig persongalleri, beskriver Marheim.  Santa Montefiores kommende roman har fått tittelen Valentinas siste reise, og kommer på norsk i oktober, samtidig som Montefiore kommer på norgesbesøk. En eksentrisk aristokrat blir brutalt myrdet i sitt hjem på slutten av 2. verdenskrig. 20 år senere bestemmer britiske Alba seg for å finne sannheten.

Eventyrlig

– Dette er nok en Montefiore – bok som er til å drømme seg bort i, sier Marheim, som håper på fortsettelse av det eventyrlige året Bastion har hatt så langt i år.  –  Vi er oppriktig stolte og glade på vegne av våre forfatteres suksess og at de engasjerer så mange lesere i Norge. Vår nye forfatter, Erica James, gikk rett inn til topps på bestselgerlisten med Alt i et øyeblikk nå i juni og er sågar blitt kalt den nye Jojo av flere medier i Norge, blant annet av VG og Dagbladet. Jeg tror forfattere som James, Moyes og Montefiore engasjerer først og fremst fordi de skriver godt. Og selv om de har en ulik skrivestil, skriver de innsiktsfulle romaner som både er morsomme og byr på rørende øyeblikk, sier Marheim.

9788279008293

Familiedrama

Anna Gavalda er også høstklar. Hennes Livet til det betre (Samlaget) kommer i august, og handler om tre unge mennesker som søker etter å heve seg over sine middelmådige liv. En søster i mitt hus (Vigmostad & Bjørke) av Linda Olsson er et familiedrama om to søstre som ikke har sett hverandre siden moren døde. Kate Mortons Huset ved innsjøen (Vigmostad & Bjørke) kommer i august og handler om et barn som forsvinner under et familieselskap på 1930-tallet. 70 år senere kommer en etterforsker over den overgrodde eiendommen. Morton kommer på norgesbesøk i høst. Eowyn Ivey rørte mange lesere i Norge med sin debut Snøbarnet. I oktober er hun norgesaktuell med den historiske romanen Den glitrende snøen ved verdens ende (Pantagruel).

9788202479671


Napolikvartetten avsluttes

Den siste boken i Elena Ferrantes Napoli-kvartett, Historia om det tapte barnet (Samlaget) er ventet på norsk i oktober. Margaret Atwoods nyeste roman, Hjertet gir seg ikke (Aschehoug), handler om en verden i økonomisk og sosial kollaps. Cappelen Damm utgir en ny bok fra John Williams, Augustus, i slutten av juli. Kim Leines De søvnløse (Cappelen Damm) foregår i et døgn på et sykehus i Øst-Grønland i 2025. Caron McCuller debuterte med Hjertet er en ensom jeger (Aschehoug) i 1940. Romanen skildrer menneskene i en sørstatsby på 1930-tallet, og ble en sensasjon. Den ble utgitt på norsk for første gang i 1945, og  utgis på nytt i august.

 

Satser på episk fortelling

Hanya Yanagiharas Et lite liv (Gyldendal) ble kåret til en av årets beste bøker i 2015 av en rekke innflytelsesrike aviser og tidsskrifter i USA. Boken ble også nominert til en rekke priser. Fire studiekamerater flytter til New York, og det eneste de har med seg i bagasjen er vennskap og ambisjoner. Vi følger dem gjennom et halvt århundre. Toni Morrison er aktuell med Gud hjelpe barnet (Aschehoug). Amerikanske Cynthia D’Aprix Sweeneys mye omtalte debutroman, The Nest, utgis av Gyldendal. Anne Tylers En blå tråd (Bastion) kommer på norsk i oktober.

9788203371011

Kritikerfavoritter

Salman Rushdie er norgesaktuell med To år, åtte måneder og tjueåtte netter (Aschehoug). Jón Kalman Stefánssons nyeste roman, Omtrent på størrelse med universet (Press), er en frittstående oppfølger til Fiskene har ingen føtter, og kommer på norsk i september.  Robert Seethalers Et helt liv (Press) har ligget et år på de tyske bestselgerlistene, og handler om en manns enkle liv i en østerriksk alpelandsby. Nathan Hills The Nix (Gyldendal) var en av de mest omtalte bøkene på den amerikanske bokmessen Book Expo America tidligere i år og nå kommer den på norsk.

 

9788205483934I historiske omgivelser

Gyldendal utforsker nye publiseringsstrategier med Julian Fellowes’ Belgravia. Gjennom sommeren vil ett og ett kapittel lanseres via ebok, og den 12. august foreligger hele den samlede boken. Jan Guillou er klar med den sjette boken i sin serie Det store århundret. Ekte amerikanske jeans (Vigmostad & Bjørke). Lone Hørslev tar for seg historien til den norske adelskvinnen Marie Grubbe, som levde i Kristiania på 1600-tallet. Dyrets år (Gyldendal) beskrives som en kjærlighetsroman og et litterært, historisk storverk. Det var rift om rettighetene til Virginia Bailys Tidlig en morgen (Bastion) som kommer i september. I følge forlaget er dette en bok som passer for fans av Elena Ferrante. Romanen handler om to kvinner som redder et barn under 2. verdenskrig, og hvilke konsekvenser dette får.

Mørke ekteskap

Den amerikanske presidenten Barack Obama har i et intervju med amerikanske People sagt at Skjebne og raseri (Pantagruel) av Lauren Groff var den beste boken han leste i 2015. Boken, som kommer på norsk i august, skildrer en mørk vri på det moderne ekteskapet og har fått høye terningkast i en rekke amerikanske aviser. Prinsen av tåke (Juritzen) av Carlos Ruiz Zafon er en grøsser fra Spania under 2. verdenskrig. Safon fikk sitt gjennombrudd med Vindens skygge, som har solgt mer enn 200.000 eksemplarer bare i Norge. Nick Alexanders Fotografens hemmelighet (Bastion) kommer på norsk i august, og forfatteren er også ventet på norgesbesøk. I 2016 er det 100 år siden Ûnica Zürn ble født, og det feirer Samlaget med å utgi Mørk vår. Det er første gang en tittel av denne forfatteren har blitt gjort tilgjengelig på norsk

9788203371103Mellom mennesker og dyr

Toni Michells Min venn pingvinen (Aschehoug) skildrer vennskapet mellom en ung mann og en pingvin. Boken er basert på den sanne historien om hva som hendte da Mitchell kom over en skadet pingvin på stranden etter en oljekatastrofe. Steven Rowleys Lily and the Octopus (Tigerforlaget) er historien om en manns kjærlighet til sin aldrende hund.  Edouard Louis er aktuell med Voldens historie (Aschehoug). Martina Haags Det er noe som ikke stemmer (Juritzen) har solgt over 120.000 eksemplarer i Sverige. Simona Ahrnstedt er aktuell med Bare én hemmelighet (Vigmostad & Bjørke).

Jubilant med ny tittel på norsk

Julian Barnes fyller 70 år i år, og er samtidig aktuell med Tidens larm (Cappelen Damm). Hisham Maters Hjemkomsten (Cappelen Damm) handler om en fars søken etter sin sønn. Don DeLillo tar for seg både skjønnhet og mørke i Null K (Gyldendal). Anthony Marras Den lave himmelen (Gyldendal) utgis rett i pocket. Yuri Herreras kroppsvandring (Cappelen Damm) tar for seg volden i Mexico. Leah Flemings Den siste perlen (Aller) er klar for utgivelse i starten av oktober. Sarah Larks Et håp ved verdens ende (Bazar) kommer i september, og er en frittstående oppfølger til New Zealand-trilogien.

9788253038919Erotikk og prisvinnere

Sophie Starks liv og død (Pax) handler om en filmskaper som bruker mennesker hun kjenner i sin kunst. Dette skal få katastrofale konsekvenser. Boken har blitt sammenliknet med Nattfilm. Ben Lerners 10:04 (Cappelen Damm) kommer på norsk i august. Jenny Offhills Avdeling for grublerier (Gyldendal) er historien om et ekteskap. Tom Malmquists I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live (Gyldendal) er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Anne Tylers nye versjon av Shakespeares Troll kan temmes, Eddikjenta (Aschehoug), kommer på norsk i slutten av september. Det kommer tre nye utgivelser i Audrey Carlans erotiske bokserie Calendar Girl (Cappelen Damm). Aschehoug utgir en ny tittel i sidespor-serien, Hundevakt av Nikos Kavvadias. Sharon Guskins En dag kommer jeg tilbake (Bastion) utgis i august.

Gjenutgir klassikere

Ragnar Hovland og Tove Bakke har gjendiktet Federico Garcia Lorca i Grøn vil ha deg grøn (Samlaget). Brasilianske Clarice Lispector ble sammenliknet med Virgina Woolf. Nær det utemmede hjertet (Bokvennen) kommer på norsk i september. Det kommer også nye utgivelser fra Ben Lerner, J.M Coetzee og Arabella Kurttz, Sophie Kinsella, Péter Gárdos, Simon Scarrow, Johanne Hillebrandt, Karin Brunk Holmqvist, Preben Mørkbak, Nicholas Sparks, Karen Swan, Gunnar Gunnarsson, Charles Belfoure og Nir Baram. Samt klassikerutgivelser som 1984 (Gyldendal) av George Orwell, På sporet av den tapte tid 5 (Gyldendal) av Marcel Proust, Niccolo Macchiavelli Fyrsten (Kagge), Kunsten å krige (Kagge) av Sun Tzu, Katten Murrs livsbetraktninger (Bokvennen) av E.T.A. Hoffmann, og Reisen til månen (Vidarforlaget) av Jules Verne.

Vi gjør oppmerksomme på at titlene i denne saken kan bli endret og/eller flyttet.