Cappelen Damm kjøper Gammafon

– Tilfører barnebokvirksomheten vår ny kompetanse og interessante rettighetsområder, sier Tom Harald Jenssen.

Med virkning fra 1. juli kjøper Cappelen Damm samtlige aksjer i Ordkommisjonen AS, herunder forlaget Gammafon.

Oppkjøpene har kommet relativt tett det siste året. Denne gang er det Cappelen Damm som kjøper opp en virksomhet som gjennom en årrekke har hatt sterke bånd til forlagshuset i Akersgata. Ordkommisjonen driver i dag både med produksjon og utgivelse av lydbøker og trykte barnebøker gjennom eget forlag (Gammafon) og produksjon av lydbøker for andre forlag på det norske markedet. Dessuten har man produksjon og distribusjon av barneprodukter basert på kjente barnebokkarakterer gjennom egne lisensavtaler og innkjøp fra utenlandske leverandører.

I 2015 omsatte Ordkommisjonen for totalt 9 millioner kroner.

 

gammafon

 

Ny kompetanse

– Oppkjøpet vil tilføre Cappelen Damms barnebokvirksomhet ny kompetanse og interessante rettighetsområder spesielt knyttet til lydbøker, pekebøker og andre produkter knyttet til kjente merkevarer, sier Tom Harald Jenssen, administrerende direktør i Cappelen Damm.

Blant Gammafons mest kjente lydbokrettigheter er samtlige av Astrid Lindgrens bøker som lydbøker og lydfiler, Gunilla Bergströms (Albert Åberg), Jujja Wieslander (Mamma mø og kråka), Sven Nordqvist (Gubben og katten) og Martin Widmark (LasseMajas detektivbyrå).

 

albert-pages

ALBERT I ALLE VARIANTER: Gammafon fører en lang rekke produkter knyttet til sine univers.

 

 

Voksende marked

Cappelen Damm er Norges klart største barnebokforlegger med en samlet barnebokomsetning gjennom alle salgskanaler på om lag 150 millioner kroner.

Jenssen mener oppkjøpet av Ordkommisjonen AS / Gammafon i et voksende lydbokmarked åpner noen nye dører:

– Det vil gi spennende muligheter for en samlet forvaltning av bok- og lydbokrettighetene til forfatterskap med stor betydning for utviklingen av barnebokmarkedet.

 

TOM HARALD JENSSEN: – Oppkjøpet gir spennende muligheter. (Foto: Berit Roald)

 

Lyd siden 2000

Ordkommisjonen AS ble etablert av Fredrik Bolin i 2000, og to år senere gikk Leyla Körner Øier inn som partner. Samme år (2002) inngikk Ordkommisjonen en agentavtale med det svenske barnemediaforlaget Gammafon AB. Ordkommisjonens rolle ble delvis å fungere som Gammafons Norge-kontor og delvis som Gammafons produksjonsselskap.

I 2005 ble Gammafon AB kjøpt opp av Norstedts forlag/Rabén med tanke på sentralisert utnyttelse av Rabén & Sjögrens lydbokrettigheter, hvilket er bakgrunnen for at Cappelen Damm i dag ikke har lydbokrettigheter til blant andre Astrid Lindgren.

I 2009 besluttet Gammafon AB å avvikle avdelingen i Norge. Ordkommisjonen AS kjøpte innholdet i den norske Gammafon-virksomheten (lydmasterne og lageret) og har siden drevet den norske virksomheten videre.

 

Moden for forandring

Nå mener duoen Bolin og Körner Øier at det kan være på sin plass med nye grep:

– Etter mange inspirerende, lærerike og morsomme år på egenhånd ser vi at tiden nå er moden for forandring. Vi føler at det vi har bygget opp siden 2002 blir ivaretatt på beste måte gjennom oppkjøpet. Gammafon og Cappelen Damm har en rekke felles rettigheter. Vi gleder oss til å videreutvikle vår felles produktportefølje og få muligheten til å jobbe mer med det vi er aller best på, kommenterer Leyla Körner Øier og Fredrik Bolin i Ordkommisjonen AS.