Leser klassikere i ferien

Merete Pharo (Foto: Privat)

DAGENS SOMMERGJEST: Merete Pharo leser aller helst klassikere i ferien – og da må hun selvsagt innom sin gamle arbeidsplass, Tronsmo.

Merete Pharo arbeider til daglig som salgs- og markedskonsulent for barne- og ungdomsbøker i Samlaget. Denne ferien blir som alltid tilbragt på hytta, men i år blir det også en liten mini-bryllupsferie til söta bror. Og i kofferten er det pakket klassikere – som kanskje er kjøpt på hennes gamle arbeidssted?

Hvilken barnebok bør alle barn lese denne sommeren? 

– Etter masseskytinga i Oslo vil eg tilrå Kampen av Geir Egil Eiksund. Det er ei sjarmerande bok om ein ung gut som må akseptere seg sjølv, og som opplever betydninga av vennskap. Det er sterkt og rørande. Og ungdom som vil ha ei skikkeleg side vendar bør lese Terra Victoris av Asbjørn Rydland! Smart og spennande sci-fi om kunstig intelligens.

– Hvor tilbringer du ferien?

– Som alltid – på hytta i Halden. Og ein liten mini-bryllaupsferie til Göteborg.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Eg elskar å bade, sommar som vinter, men morgonbad før frukost er ein ferieluksus som gjer meg uendeleg lukkeleg! Ferie for meg er total avslapping: null skjerm, masse tid til lesing, båtturar, spele badminton, spele boccia i ulendt terreng, ete masse god mat og drikke ilag med gode venner og familie.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Det må vere Husk oss til livet av Joanna Rubin Dranger! Ein fantastisk gripande og viktig teikneserie om jødeforfølginga, med utgangspunkt i familien hennar. Det var ei skikkeleg sterk lesaroppleving! Øvst i bunken ligg Prosessen av Kafka, omsett av Fosse. Eg likar å lese klassikarar i ferien, og Skald si serie er fantastisk! Men eg må sjølvsagt innom den gamle arbeidsplassen min, Tronsmo, så eg endar garantert opp med ei overrasking eller to!

– Hva ville vært tittelen på boken om ditt liv?

– Den er det ingen som gidd å lese, så den får knapt ein arbeidstittel.

– Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

– Eg loggar heilt av.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Skalldyr og kvitvin. Eller boblar. Eller øl. Eller alt.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Ali Smith.

– Ditt beste ferieminne?

– Eg trur det må vere frå i fjor sommar, då eg endeleg lærte meg å stupe! #latebloomer

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Alle dyktige bibliotekarar som jobbar for at barn og unge skal få oppleve glede og meistring ved lesing. Særleg super-skulebibliotekar ved Elvebakken Skule i Oslo, Ingrid Svennevig Hagen. Ho er engasjert, entusiastisk og dyktig til tusen, og eg blir så imponert over kva ho får til!

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Øyremerkte midlar til skulebibliotek, og boklov. Pronto!

– Hvilken overskrift håper du å se på BOK365 til høsten?

– «Unge les meir før!», og veka etter kjem overskrifta: «No skal alle satse på barne- og ungdomslitteratur, inkludert kritikarane!»

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? (Og hva ville du ha svart?)

– «Kva for bok har fått deg til å le høgt?» Debutant Thoralf Fagertun si Familien Gnork. Boka kjem i september, det er berre å glede seg!