Ridder Rune

Rune Christiansen er utnevnt til «Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres» (ridder av ordenen for kunst og litteratur).

Under en seremoni i den franske ambassaderesidensen er Rune Christiansen utnevnt til «Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres» (ridder av ordenen for kunst og litteratur). «L’Ordre des Arts et des Lettres» tildeles av det franske kulturministeriet for å belønne «dem som har utmerket seg gjennom kreativitet innen kunst eller litteratur eller gjennom bidrag som har spredt fransk kunst og litteratur i verden». Ordenen ble innstiftet av den franske kulturministeren i 1957.

«Kunstnerisk følsomhet»

I begrunnelsen for utnevnelsen heter det blant annet at «Rune Christiansen har gitt fransk poesi en fremstående plass i Norge gjennom gjendiktningsserien han er redaktør for. I romanene sine refererer han hyppig til fransk litteratur, film og filosofi … Hans nasjonale status, litterære ekspertise og kunstneriske følsomhet gir disse utgivelsene en bemerkelsesverdig tyngde … Hans tjueårige arbeid for å synliggjøre fransk skjønnlitteratur for norske lesere fortjener anerkjennelse fra Frankrike».

Så langt har 18 nordmenn blitt tildelt denne ordenen, blant disse Lars Saabye Christensen, Liv Ullmann og Herbjørg Wassmo.

På fransk i januar

I januar lanseres Christiansens kritikerroste roman Fanny og mysteriet i den sørgende skogen i Frankrike. Boken utkommer på det anerkjente forlaget Notabilia. Det er første gang en av Christiansens bøker oversettes til fransk.

Rune Christiansen (f. 1963) debuterte i 1986 med diktsamlingen Hvor toget forlater havet. Han har siden utgitt en lang rekke romaner og flere diktsamlinger, og han har mottatt mange priser – blant dem Brageprisen, Doblougprisen og Gyldendalprisen

Christiansen har gjendiktet poeter som Frank Kuppner, Alain Bosquet og Edmond Jabès, og er redaktør for Forlaget Oktobers gjendiktningsserie for samtidspoesi.

 

(foto: Baard Henriksen)