– Les høyt for barna – hver dag!

Foto: Anna Landstedt

DAGENS SOMMERGJEST: Barnebokredaktør i Cappelen Damm Ina V. Steinman skulle gjerne bevilget en solid sum til skolebibliotekene og rustet opp barne- og ugndomsavdelingene i de øvrige bibliotekene. For å vekke leseglede hos barn er viktig for Steinman, og hun har ett råd til foreldre: Les høyt for ungene dine!

– Hvor tilbringer du ferien?

– Ferien tilbringes tradisjonen tro på verdens fineste sommersted i Østfold, sammen med flere familiemedlemmer enn vi har soverom til, men til gjengjeld ubegrensede mengder deilig mat, gode samtaler, frittgående barn og sene kvelder med kubb, poker og Ticket to Ride.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Late barbeintdager, rabarbrasaft fra Askim Frukt og Bærpresseri og overnevnte familie.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Her er jeg inhabil som redaktør, men jeg må svare Hvordan lager man en baby? av Anna Fiske. Den er varm, viktig og helt uunnværlig for alle småbarnsforeldre der ute, spesielt de som venter småsøsken. På sommerens leseliste har jeg mange spennende engelskspråklige barnebøker, blant annet Sam Copelands Charlie Changes Into a Chicken, The Storm Keeper’s Island av Catherine Doyle og The Explorer av Katherine Rundell.

– I tillegg skal jeg bruke Storytel flittig, og øverst på lyttelista er alle Harry Potter-bøkene, nydelig innlest av Stephen Fry. Det har blitt tradisjon å tilbringe deler av sommerferien med Harry.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Papir og lyd! Manus leser jeg på skjerm.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Blomkålsalat etter mormors oppskrift, grønnsaker og halloumi på grillen, nypoteter, guacamole og rabarbrasaft.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Da velger jeg meg superduoen Mac Barnett og Jon Klassen, som etter min mening lager noen av de aller, aller beste bildebøkene som finnes. Hjemme hos oss er vi så glade i fortellingene deres at datteren min på 5 år antar at alt hun kommer over av morsomme bøker er skrevet av Mac Barnett. Aldri hørt om ham, sier du? Søk opp TED-talken hans kalt «Why a good book is a secret door» og la deg trollbinde.   

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Jeg vil gjerne gi en bukett nydelige markblomster til alle de uavhengige bokhandlene der ute som sørger for at bøker finnes i lokalmiljøet, og som klamrer seg fast og gjør sin egen greie til tross for kjedenes inntog.

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– De i bokbransjen som måtte finne på å tro at barnebøkene ikke er like viktige som voksenlitteraturen kan med glede få en solid neve brennesle av meg.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Da ville jeg ha blitt bestekompis med kunnskapsministeren og bevilget en solid sum til skolebibliotekene rundt omkring i landet, rustet opp barne- og ungdomsavdelingene ved de øvrige bibliotekene og sørget for å åpne flere lokale varianter av Biblo Tøyen-konseptet, som jo er helt fantastisk.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Som barnebokentusiast på heltid leser jeg fint lite voksenlitteratur, men av de dere har på lista får Elling min stemme. Han kunne ha funnet seg til rette i en god barnebok også. 

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– Til tross for at jeg ikke kan spå fortsettelsen så går jeg for «En serie heldige hendelser».

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hva kan foreldre gjøre for å vekke leseglede hos småbarna sine?». Les høyt for dem—hver dag! Bøker hører ikke bare hjemme på sengekanten ved leggetid. Ha bøker framme og tilgjengelige for barna til enhver tid, gjerne med forsiden ut. Gjør lesing til en like naturlig aktivitet som all annen lek. Les høyt i ti minutter om dagen—det er minst like viktig som de fem porsjonene med frukt og grønt som Helsedirektoratet anbefaler.