Läckberg avfeier skyggeforfatter-rykter

Storselgeren Camilla Läckberg (Foto: Gyldendal forlag)

Camilla Läckberg beskyldes for å ha brukt en skyggeforfatter til å skrive to av romanene sine, noe en stilistisk dataanalyse angivelig skal vise.

Det er det svenske tidsskriftet Kvartal som har analysert samtlige av Camilla Läckbergs romaner med såkalt stilometri, en statistisk dataanalyse som avslører skribenters stilistiske «fingeravtrykk». Både Läckberg og hennes forlag benekter opplysningene, melder TT.

Kvartal påstår at det er de to titlene Nådeløse kvinner og Gå i fengsel som undersøkelsen angivelig hevder skal ha vært skrevet av noen andre. Dataprogrammet sies å peke ut Läckbergs redaktør Pascal Engman som den egentlige forfatteren av iallfall Nådeløse kvinner.

Fikk hjelp av Engman

Det kommenterer Camilla Läckberg slik på Instagram : «Det blåser på toppen og det nyeste er at ifølge en eller annen avis sin KI-analyse er flere av mine bøker mer i Pascal Engmans stil enn min. Hvilket viser en av de begrensende faktorene som KI har. Den menneskelige faktoren».

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Camilla Läckberg (@lackberg)

Hun forklarer i innlegget hvordan hun fikk hjelp av Engman til å endre sin egen krim-skrivestil da hun skrev om Faye og de påfølgende bøkene, for å gjøre den mer korthugget.

Feirer 20-årsjubileum

Det er ikke første gang den produktive suksessforfatteren beskyldes for å ha benyttet seg av såkalt ghostwriter. Men som hennes presseansvarlige Paulina L. Bånge besvarer Kvartals henvendelse: «35 millioner solgte bøker taler for seg selv».

Camilla Läckberg feirer 20-årsjubileum som forfatter i 2023, og deltar i helgen på Crimetime, som er Sveriges største krimfestival og i år en underfestival på den store bokmessen i Göteborg.