Laber norsk grotte-interesse

Den dramatiske grotteredningen i Thailand er hett bokstoff ute i verden. Men hos Aschehougs Jan Swensson (bildet) og i andre norske forlag er ikke interessen like stor.

Denne sommeren holdt verden pusten mens fotballaget bestående av tretten thailandske gutter, i alderen 11-17 år, og den 25 år gamle treneren deres, ble reddet ut av Tham Luang-grotten nord i Thailand. De ble innestengt i grotten 23. juni, da grottesystemet fyltes med vann under et massivt monsunregn.

Det tok ikke lang tid før internasjonale forlag begynte å se på muligheten til å få utgitt guttenes historie i bokform. Allerede i oktober kommer den første av foreløpig tre kjente planlagte bøker på det internasjonale markedet, melder svenske Boktugg.

To australiere og en barnebok

Den første boken basert på grotteredningen som kommer på markedet er skrevet av australske James Massola. The Great Cave Rescue kommer allerede i oktober på forlaget Allen & Unwin. Massola fulgte redningsarbeidet med egne øyne, da han rapporterte om hendelsene som Asia-korrespondent for The Sydney Morning Herald.

Det er også en annen asiakorrespondent fra Australia, som også rapporterte om grotteredningen, som kommer med bok om redningsarbeidet denne høsten. Liam Cochrane arbeider til daglig for Australian Broadcasting Corporation. Boken hans har enda ikke fått tittel, men forlaget HarperCollins Australia hevder at den vil være klar for salg til jul dette året.

Simon & Schuster utgir en bok for de yngre lesserne i mars 2019. Faktaboken Rising Water: The Story of the Thai Cave Rescue er skrevet av Marc Aronson, som tidligere har skrevet flere faktabøker for barn og en bok om redningsaksjonen av de 33 gruvearbeiderne i Chile i 2010.

Ingen norsk interesse

Om noen av disse bøkene blir oversatt til norsk gjenstår å se. En ringerunde til norske forlag avslører at ingen har kjøpt oversetterrettigheter så langt. Ei heller er de på jakt etter slike rettigheter, skal vi tro forlagene selv.

– Vi har ikke fått noen tilbud om disse bøkene, og er heller ikke aktivt på jakt etter rettigheter til denne fortellingen, forteller Jan Swensson i Aschehoug, men legger til at det er spennende stoff.

– Vi har ikke diskutert noe konkret rundt bøker om akkurat denne historien, forteller Elizabeth Sellevold i Vigmostad & Bjørke.

«HAR IKKE DISKUTERT GROTTE-PROSJEKT»: Elizabeth Sellevold og Vigmostad & Bjørke.

 

– Noe må velges bort

Ei heller Cappelen Damm eller Gyldendal har sikret seg rettigheter til noen av bøkene om grotteredningen. Det har heller ikke nykommeren Pilar forlag:

– Det er liten tvil om at dette er en sterk historie og at mange norske lesere engasjerte seg i guttenes skjebne. Men Pilar har som filosofi om å gi ut veldig få bøker, fortrinnsvis norske, som vi gir maksimal oppfølging. Det er rett og slett et uvanlig trangt nåløye hos oss, det betyr at mange gode bøker og forfattere må velges bort – deriblant det thailandske grottedramaet, sier forlegger Jonas Forsang.

Hett om filmrettighetene

Det er også stor buzz rundt filmrettighetene til grotteredningen. Allerede midt i juli hadde flere filmselskaper vist interesse for filmatiseringen av den utrolige redningsaksjonen.

The Variety meldte sent juli at hele seks filmer var under utvikling. Thailands kulturminister uttalte da at en komité burde nedsettes for å sikre kvaliteten i filmprosjektene relatert til den dramatiske redningsaksjonen.

Alle eventuelle filmatiseringer eller dokumentarer må måtte uansett forholde seg til thailandske myndigheter, etter som Thailand Film Office krever å godkjenne alle manus til filmer som spilles inn i Thailand.