Utgir upublisert Hemingway

– Uansett, du kan alltids utgi dem etter jeg er død, skrev Hemingway til forleggeren i 1956. Denne uken blir én av Hemingways tidligere upubliserte noveller utgitt.

– Historien inneholder alle elementene leserne elsker med Hemingway, sier Kirk Curnutt, styremedlem i Hemingway Society.

Hele seksti år etter den ble skrevet blir en hittil upublisert novelle av Ernest Hemingway utgitt denne uken. «A Room on the Garden Side» er en klassisk Hemingway-fortelling satt til andre verdenskrig, og utspiller seg på Ritz hotel i Paris.

Novellen vil bli publisert i det britiske litteraturmagasinet Strand Magazine, som tidligere har utgitt verker av Raymond Chandler, John Steinbeck og HG Wells.

– Himmelen er Paris Ritz

HEMINGWAY: «Papa» som poserer for omslagsfoto til «Klokkene ringer for deg». (Foto: WikimediaCommons)

«A Room on the Garden Side» ble skrevet i 1956, og følger fortellerstemmen Robert – som også deler Hemingways eget kallenavn, Papa. Robert og hans soldatvenner befinner seg i Paris under andre verdenskrig, og de er klare til å forlate byen neste dag. Men for å få tiden til å gå drikker de, siterer Baudelaire og debatterer «the dirty trade of war», i følge The Guardian som har lest den upubliserte novellen.

Hemingway jobbet selv som krigskorrespondent under krigen, og tilbragte mye tid på Ritz i Paris. Han hadde en spesiell forkjærlighet til dette hotellet, og skal ha uttalt:

«Når jeg drømmer om livet etter døden i himmelen, finner det alltid sted på Paris Ritz».

Mange av historiene til Hemingway var sentrert rundt krig. Han hadde arbeidet som en ambulansesjåfør under første verdenskrig, noe han skrev om i Farvel til våpnene, og hans opplevelser i den spanske borgerkrigen inspirerte Klokkene ringer for deg. Under den andre verdenskrig var han både soldat og korrespondent, og rapporterte blant annet om frigjøringen av Paris.

– Utgi den etter min død

Hemningway tok sitt eget liv i 1961, og etterlot seg flere upubliserte historier. Noen har blitt utgitt i ettertid, som “A Moveable Feast,” “The Garden of Eden,” “Islands in the Stream,” and “The Dangerous Summer». Mens andre har ligget lagret i Library of Congress eller i John F. Kennedy-biblioteket i Massachusetts.

Det var særlig de siste årene før han gikk bort at Hemingway skrev flere noveller satt til andre verdenskrig. I august 1956 skal han ha skrevet til forleggeren sin, Charles Scribner jr. og fortalt at han hadde ferdigstilt fem nye noveller. I dette brevet er det tydelig at Hemingway nok var klar over at temaet i novellene kanskje ikke passet for alle lesere:

Fortellingene er nok litt sjokkerende siden de handler om irregulære tropper og kamper og om folk som faktisk dreper andre mennesker. Uansett, du kan alltids utgi dem etter jeg er død.

(Hovedfoto: Lloyd Arnold / WikimediaCommons)