Kulturtopper innstifter alternativ Nobelpris

Bianca Kronlöf (foto: Albin Olsson)

– Det er en reaksjon på at Svenske Akademien ikke deler ut noen pris i år. Vi syns det er jævlig kjedelig og at verden fortjener en litteraturpris, sier talsperson Bianca Kronlöf.

For første gang på 75 år skal ikke den Svenske Akademien dele ut Nobelprisen i litteratur. Men i høst vil det bli utdelt en alternativ Nobelpris. En rekke svenske kulturpersonligheter, hele 101 av dem, har gått sammen og dannet organisasjonen Den Nya Akademien. Organisasjonen består av forfattere, skuespillere, musikere, oversettere og bibliotekarer. Prisen deles ut i protest mot skandalen som har skapt splid i Svenska Akademien.

Demokratisk pris

Skuespiller Bianca Kronlöf er Den Nya Akademiens talsperson. Til Dagens Nyheter uttaler hun at ambisjonen er å dele ut en pris på et mer demokratisk grunnlag:

– Prisen viser at man kan organisere seg og dele ut en verdig Nobelpris til tross for alt som har skjedd. Samtidig er det en folkelig og demokratisk pris som skal representere alle mennesker.

Det var i mai det ble klart at Nobelprisen i litteratur ble avlyst, etter flere anklager om seksuell trakassering i den Svenske Akademien. Skandalen startet en debatt om Akademiens patrialkalske miljø. Nå vil Nya Akademien følge samme kalender som Svenska Akademien. Vinneren vil bli offentliggjort i oktober – og vil få utdelt sin pris på samme dag som de andre Nobelpris-vinnerne.

Oppløses i år

Den Nya Akademien kommer til å oppløses dagen etter prisutdelingen 10. desember.

– Vi skal ikke bli et akademi med sete på livstid. Det viktigste for oss er litteraturen, og at det blir utdelt en pris også i år. Det har også vært viktig for oss å ha en demokratisk tilnærming. Metoohøsten har vært omgitt av et mørke. Denne prisen blir en positiv motkraft til alt trist og jævlig som har skjedd det siste halvåret.

Den Nya Akademien har bedt alle Sveriges bibliotekarer om å nominere forfattere innen 8. juli – og siden vil publikum fra hele verden bli invitert til å stemme frem sin favoritt.

En jury kommer til å lese fire forfattere, og deretter velge en vinner.

Juryformann er Ann Pålsson, redaktør og frittstående forlegger med mangeårig bakgrunn i Bonnier. Blant de øvrige jurymedlemmene er Lisbeth Larsson, professor i litteraturvitenskap ved Göteborgs universitet, Marianne Steinsaphir, bibliotekar og kulturjournalist og Gunilla Sandin, biblioteksjef og tidligere programsjef for Bokmässan.

Les også: Ingen Nobelpris i år!