Ingen Nobelpris i år!

TO PRISER: Torsdag neste uke får vi vite hvem som får prisene. Nobelkomiteens arbeide er allerede påvirket av alt ståket i Svenska Akademien.

Svenska Akademien har bestemt seg. Nobelprisen i litteratur blir ikke utdelt i år. I stedet blir det to priser neste år.

I går kveld hadde de gjenværende medlemmene av skandaleomsuste Svenska Akademien igjen satt seg i stevne. Agendaen denne gang var å beslutte om Nobels Litteraturpris skal utdeles eller ikke. I dag tidlig har pressemeldingen kommet: Det blir ingen Nobel-seremoni for litteraturen i år.

I stedet vil det bli utdelt to Nobelpriser i 2019, en for 2018.

Ved fem anledninger tidligere (og for syv år) har det et års pristildeling blitt utsatt, men utdelt samtidig som påfølgende års Nobelpris: 1915, 1919, 1925-27, 1936 og 1949. I årene 1918 og 1940-43 ble ikke prisen utdelt i det hele tatt, grunnet verdenskrigene.

Akademien skriver i dagens pressemelding at årsaken til utsettelsen er de mange avhoppene fra komiteen. Videre som et resultat «av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden.»

Sistnevnte gjelder ikke bare Sverige. The New York Times’ innflytelsesrike litteraturkritiker James Wood skrev for få dager siden: – Hvem skulle ville ta i mot årets Nobelpris i litteratur fra slik en desimert, skrøpelig og beryktet jurykomité?

MeToo-bevegelsen kaster lang skygge, selv over en av verdens mest prestisjefulle utmerkelser.

Les også: ”Det vore väl fan om vi inte skulle få fram en Nobelpristagare

Les også: Full oppvask i Nobel-komitéen