Kritikken i fokus i Bergen

Dagens Næringslivs Bjørn Gabrielsen er gjest når Kritisk kvartett er tilbake på Litteraturhuset i byen. Et todagers kritikkseminar er også på planen i høst.

Litteraturkritikken er under stadig debatt. Nylig kom Ketil Bjørnstads selvbiografiske roman Åttitallet, der forfatteren går i strupen på noen av våre mest profilerte litteraturanmeldere. Nå er Kritisk kvartett tilbake på Litteraturhuset i Bergen. Der møtes flere av landets ledende litteraturkritikere for å snakke om nettopp kritikk og kritikerens utfordringer.

Tilbake etter pause

Ketil Bjørnstad tar et oppgjør med flere av sine kritikere i «Åttitallet». Foto: Aschehoug

Kritisk kvartett har hatt en pause etter en ørliten pappapermisjon, men er tilbake for fullt. Neste kveld med full fokus på kritikken er tirsdag 7. november. Da kommer Dagens Næringslivs Bjørn Gabrielsen (bildet) i tillegg til det faste panelet, som består av Elisabeth Frøysland Pedersen, Eirik Vassenden og Frode Helmich Pedersen, alle kritikere i Morgenbladet.

De tre faste har en ny gjest hver gang, og sammen tar de opp fire bøker til kritisk og ofte begeistret diskusjon.

– Den kritiske kvartetten gir en annerledes litteraturkritikk der den livlige kafésamtalen løftes opp på podiet og gjøres tilgjengelig for et større publikum, sier programansvarlig Heidi Bøhagen på Litteraturhuset i Bergen. – Samtalen vil bli som alle gode samtaler om litteratur: noen ganger rosende, andre ganger nedsettende. Men alltid klar og tydelig.

Seminar

Senere i november arrangeres husets første kritikkseminar i samarbeid med nystiftede Bergen Litteraturverksted. Temaet: «Kritikk som litterær genre». Seminaret går over to dager, med et avsluttende kveldsarrangement som er åpent for alle. Uken etter kommer Kritikerlaget, ved Bernhard Ellefsen, til Litteraturhuset for å sette opp en Kritikersalong om virkelighetslitteratur, og grensen mellom sakprosa og skjønnlitteratur.

– Kritikk er helt avgjørende for en offentlig samtale om litteratur, sier programansvarlig Heidi Bøhagen.

– Litteraturkritikken er enormt viktig for en offentlig samtale og debatt rundt bøkene som utgis, sier Heidi Bøhagen. – Helt siden oppstarten av Litteraturhuset har vi satt mål av oss til å bidra til at litteraturkritikken får flere arenaer å spille på, og vi har vært kjempestolte av å huse Kritisk kvartett. Denne serien har jo også gjort seg bemerket ut over Vestlandets grenser.

… og verksted

Bøhagen er også glad for å ha fått Kritikerlaget over fjellet.

– Vi synes også det er flott at Kritikerlaget sporenstreks takket ja til en invitasjon fra oss, og en utfordring til å ta turen ut av Oslo på en av sine Salonger. Også håper vi selvfølgelig at et samarbeid med Bergen Litteraturverksted kan bidra til å avle flere engasjerte kritikere.

– Hvorfor er litteraturkritikk viktig?

– Vi tenker at det at litteratur anmeldes er helt avgjørende for den offentlige samtalen om litteratur og de bøkene som kommer ut. Når færre bøker anmeldes blir flere utgivelser helt borte for folk flest. Skal vi ta litteraturen seriøst, så må vi ta kritikken på alvor, sier Heidi Bøhagen.

 

 

Foto Gabrielsen: Kagge Forlag