Anne Holt går til Gyldendal

"Det jeg søker er ro, fred og en sterk redaksjon." Anne Holt går fra Vigmostad & Bjørke til Gyldendal.

Etter at Tine Kjær tidligere i år forlot Vigmostad & Bjørke, har det vært spekulert i om også hennes livsledsager, forfatter Anne Holt ville forlate forlaget.

Og det gjør hun, varsler hun i en lengre Facebook-post. Men hun følger ikke Tine Kjær til Cappelen Damm, der Kjær har blitt litterær direktør – og hvor også Alexander Opsahl (som Holt selv beskriver som sin «fabelaktige redaktør») har tatt veien. Anne Holt har motstått fristelsen, som hun selv beskriver det.

Fortrolige samtaler

I stedet blir det Gyldendal: «Det jeg søker er ro, fred og en sterk redaksjon. Etter gode og fortrolige samtaler med Kari Marstein de siste ukene, legger jeg mitt forfatterskap på Gyldendals bord. At dette er i tråd med Tines sterke anbefalinger, styrker min tro på valget. Hun kjenner meg, mitt forfatterskap og mine redaksjonelle behov bedre enn noen andre», skriver Anne Holt.

Sjefredaktør for skjønnlitteratur i Gyldendal, Kari Marstein, sier til BOK365 at hun er svært glad for å få Anne Holt på laget. – Jeg personlig, og hele forlaget generelt, gleder oss veldig til å jobbe sammen med Anne Holt, sier Marstein.

Ønsker Holt lykke til

– Vi har lenge hatt en forståelse av at Anne Holt planla å følge Tine Kjær og sin redaktør Alexander Opsal over til Cappelen Damm, sier forlagssjef Elizabeth Sellevold i Vigmostad & Bjørke til BOK365. – Nå har hun valgt Gyldendal, og det er jo strålende for dem. Vi ønsker Anne Holt lykke til videre hos Gyldendal og med sitt flotte forfatterskap.

Hva som skjer med Anne Holts backlist er enn så lenge ikke avklart: – Jeg regner med at vi får en henvendelse fra Gyldendal, sier Sellevold.

Langt parløp

I 2018 er det 25 år siden Holt debuterte som forfatter. Mange av disse årene har vært i parløp med livsledsager Tine Kjær, som hun traff under sine ti første forfatterår i Cappelen Damm. Deretter har de to fulgt hverandre til Kjærs grunderprosjekt Piratforlaget, som senere ble oppkjøpt av Vigmostad & Bjørke.

Anne Holt beskriver dette som en spennende reise: «Å være kjærester som henholdsvis sjef og forfatter på samme forlag i så mange år har vært tett, morsomt og til tider svært utfordrende.»

Om avskiltet advokat

Anne Holt røper følgende om sin kommende roman:

«Jeg er godt i gang med den første boka om den avskiltede advokaten Selma Falck, og fryder meg ved det. Gyldendal har sagt seg villig til å hjelpe meg i prosessen. Får jeg det til enda en gang, og Gyldendal ikke rent ut refuserer meg, blir det slik.»

 (Foto: Jo Michael)