Kristin Lavransdatter blir musikal

Herborg Kråkevik skal spille Kristin. Her med André Søfteland i "Hellemyrsfolket". Foto: Magnus Skrede

Den Nationale Scene i Bergen lager musikal av Undsets verdensberømte verk. Herborg Kråkevik har takket ja til hovedrollen.

Kristin Lavransdatter er Sigrid Undsets mest elskede verk. Nå følger det i sporene til Hellemyrsfolket på Bergens storscene som musikal. Premieren er i februar 2018 og Herborg Kråkevik skal spille Kristin.

 

Spiller Kristin: Herborg Kråkevik. Foto: DNS

– Kristin Lavransdatter er et av de sterkeste kvinneportrettene i verdenslitteraturen og denne oppsetningen rommer hele hennes liv. Det er fantastisk å få fordype seg i en rolle med så stort spenn. Ikke bare er det en lidenskapelig kjærlighetshistorie mellom Kristin og Erlend – fortellingen skildrer også deres turbulente samliv, Kristins rolle som husfrue og mor og ikke minst hennes kvaler over livsvalgene hun har tatt, sier Herborg Kråkevik, som skal spille Kristin fra hun er 16 til hun er nærmere 50 år.

 

Musikk: Julian Berntzen 

Som Erlend møter vi Hans Marius Hoff Mittet, som også spilte mot Kråkevik i suksessen Den glade enke på Oslo Nye. Den gang som nå, er Svein Sturla Hungnes regissør. Det er også Hungnes som har dramatisert kulturskatten etter Undset. Brit Bildøen har bidratt med sangtekster, mens musikken er komponert av Julian Berntzen, som også laget musikken til Amalie Skrams Hellemyrsfolket. Sistnevnte er historiens mest sette forestilling på DNS.  Her spilte Kråkevik rollen som Petra.


Bergtatt

Sigrid Undsets romansyklus ble utgitt 1920-22 og bidro til at hun mottok Nobelprisen i litteratur. Vi følger Kristin fra hun vokser opp på en storgård i Gudbrandsdalen på begynnelsen av 1300-tallet til hun som syvbarnsmor ender sitt liv under den store pesten. Den forbudte kjærligheten mellom Kristin og Erlend er sentral i romanene og er beskrevet både på scene og på film tidligere, men aldri gjort som musikal. For regissør og dramatiker Svein Sturla Hungnes ble dette et viktig grep i arbeidet med det litterære mesterverket.

– Jeg ble helt bergtatt av bøkene og fikk umiddelbart lyst å lage en musikal av hele trilogien. Det er en vakker og voldsom fortelling med store følelser som egner seg godt for musikalske uttrykk. Undsets middelalderskildring er interessant og spennende, og berører oss sterkt i dag. Mange av dilemmaene og relasjonene som beskrives, er svært gjenkjennelig. Jeg ble nesten litt skjelven da jeg leste bøkene på nytt som voksen, sier Hungnes.


Følger hjertet

Teatersjef Agnete Haaland: – Et løft. Foto: DNS

Også musikalsk blir det et stort register. Julian Berntzens nyskrevne musikk har referanser til middelalder med lur, hardingfele og nøkkelharpe, men han understreker at han her har fulgt hjertet og står fritt i forhold til tonespråk.

– Vi gir full gass med stryk og blås, og i tråd med historien, blir det både romantiske melodier og ordentlige tordenskrall, sier Berntzen som får med seg et stort orkester.

Alt i alt blir det over 25 medvirkende på scenen og et enormt apparat i sving før teppet går opp på nyåret i 2018.

 

– Et løft

– «Kristin Lavransdatter» blir et stort løft for teatret, og vi er svært glad for å kunne iscenesette denne sterke historien med et så godt lag både på og bak scenen. For DNS er det viktig å fornye og ivareta klassikerne, og Undsets trilogi er blant våre aller største skatter, sier teatersjef Agnete Haaland.

 

Kristin Lavransdatter har premiere 10. februar 2018 på Den Nationale Scene i Bergen og spiller hele våren.