Krim-jubilerer med ny hovedperson

KRIM-DRONNING: Unni Lindell (Foto: Jørn Grønlund / Aschehoug)

Norges krimdronning feirer 20 år som krimforfatter i år. Nå setter hun Cato Isaksen til side og kommer med sin første Marian Dahle-krim. Her er høstens norske krim- og spenningsutgivelser.

– Jeg har skrevet ti Cato Isaksen-bøker og har hele tiden sagt at det skal bli en ny serie etter det. Marian Dahle ble introdusert i Honningfellen, og har vært Catos insisterende makker etter det. Planen har hele tiden vært at hun skal ta over og nå kommer bok nummer en i den serien, forteller Unni Lindell til BOK365.

Lindell har solgt mer enn 4 millioner krimromaner siden Slangebæreren utkom i 1996. Jeg vet hvor du bor (Aschehoug) har planlagt utgivelse i starten av september, og førsteopplaget er på 50 000 eksemplarer. Marian får tilbud om å jobbe med en femten år gammel cold case sak hvor en seks år gammel jente forsvant fra en parsellhage i Oslo. Gjenopptagelsen av saken fører til at en fryktelig hevn settes ut i livet, og Marian blir plutselig selv et offer. Noen vet hvor hun bor, og begynner å forfølge henne.

Skriver mørkere enn før

– Jeg tror denne boken er mørkere og kanskje mer spennende enn mine tidligere krimromaner, og den er kanskje mer en psykologisk thriller enn en politiroman. Feelgood er den også. Jeg måtte veie opp litt for alt det fæle. Men det var herlig å skrive om noe jeg er så redd for selv, det at noen vet hvor jeg bor, forteller Lindell og røper samtidig at det har vært en langvarig prosess å ferdigstille romanen. – Det har vært en stor jobb, et maratonløp med mil etter mil på stolen, så nå er jeg veldig skrivesliten, sier hun.

UnniLindell_Vet hvor du bor_13MaiNY-page-001


Aschehougs krim A-lag kommer

Aschehoug kan foruten Lindell skilte med store deler av sitt A-lag av krimforfattere på høstens utgivelsesliste. Tom Kristensen er krimaktuell i starten av oktober. I thrilleren Pandora skriver han om terrorfinansering, og vi får igjen møte Stine Lind som Kristensen sist skrev om i Profitøren. Øystein Wiik tar for seg internetts mørke adresser i sin sjette Tom Hartmann-krim, Skorpionen, som utkommer i midten av september. I Jorun Thørrings sjette krim, De dødes hus, har handlingen forgreininger tilbake til 2. verdenskrig.


9788203360800Ny bok fra suksessrik debutant

Ingar Johnsrud har hatt en pangstart på karrieren som krimforfatter. Han debuterte til terningkast 6, ble plukket opp av Salomonsson Agency og er senere solgt til over 20 land. Hans andre krim med Fredrik Beier i hovedrollen kommer i handelen i midten av august og har fått tittelen Kalypso. Det dreier seg blant annet om de hemmelige, militære tjenestene.


Sejers jakt på sannheten

Karin Fossum er aktuell med en ny krim med Konrad Sejer i hovedrollen, Hviskeren (Cappelen Damm).  Gunnar Staalesen kommer med ny krim, Storesøster (Gyldendal), i starten av august. Anne Holt er klar med sin tiende Hanne Wilhelmsen-krim. I støv og aske (Vigmostad & Bjørke) utkommer i september. En gammel mordsak synes å ha forbindelser til selvmordet til en rasistblogger og til kidnappingen av barn og barnebarn til nyslåtte Eurolottomillionærer. Eystein Hanssen er høstklar med den sjette boken i krimserien om Elli.

9788282059299
Spillegalskap og seriemordere

Jan Erik Fjell har skrevet Lykkejegeren (Juritzen). Anton Brekkes viljestyrke settes på en alvorlig prøve når han blir sendt til Las Vegas for å etterforske drapet på en norsk kvinne. Knut Faldbakken er aktuell med den niende boken i serien om Jonfinn Valmann. Gjensynet (Gyldendal) utkommer i oktober, og handler om et skoleavgangsjubileum. Gard Sveen er aktuell med Blod i dans (Vigmostad & Bjørke) i oktober. En sekt fra tsartiden kommer inn i bildet når Tommy Bergmann forsøker å bevise uskylden til en død seriemorder.

Mikael Brenne er tilbake

Chris Tvedt har skrevet sin sjette krimroman med Mikael Brenne i hovedrollen. Han fikk Rivertonprisen for den forrige Brenne-boken i 2011. I Den som forvolder en annens død (Cappelen Damm) må Brenne forsvare en rockemusiker og forfatter som er dømt for drapet på sin litterære mentor. Boken utgis i starten av oktober. Hans Olav Lahlums Sporvekslingsmordet (Cappelen Damm) beskrives som en tankevekkende familiehistorie om adoptivbarn i 1970-tallets Norge. Roar Ræstad har skrevet en ny historisk krim. Elven (Vigmostad & Bjørke) har i likhet med forgjengeren også handling fra 2. verdenskrig, og vi møter igjen den tysktalende politibetjenten Gabriel Navarseth.

9788241911538Trippel fra opplagssuksess

Jan Mehlum er aktuell med To komma åtte sekunder (Gyldendal), og Gert Nygårdshaug er tilbake hos Cappelen Damm hvor han er klar med Budbringeren, en ny krim med kripos-etterforsker Skarphedin Olsen i hovedrollen. Hanne Kristin Rohde har i skrivende stund oppnådd et opplag på 118.000 eksemplarer på sine to første krimromaner. I hennes tredje, Gudmoren (Kagge), blir Bønna funnet skutt i Spikersuppa på nyttårsaften og en hardt, trafikkskadet kvinne bringes til sykehuset.  Frode Eie Larsen er aktuell med Vannliljene (LIV), Glenn Johansen har skrevet Bensinbarn (LIV) og Erling Geftegrebb er aktuell med Trekkfuglene (LIV). Hogne Hongset er aktuell med Mafiela (Hobi forlag).

I det nyeste Bok og samfunn er det en fyldig oversikt over den kommende bokhøsten. Flere saker om andre sjangere kommer her på BOK365 fremover. Vær oppmerksom på at titlene og utgivelsesdatoene i denne saken kan bli endret og/eller flyttet.

(Hovedfoto: Jørn Granlund/Aschehoug)