Krimdebuterer

Ruth Lillegraven krimdebuterer med en mørk "domestic crime". Foto: Kagge/Sturlason

Ruth Lillegraven har skrevet prisbelønte dikt og romaner i tretten år. For både barn og voksne. Tidligere i år debuterte hun som dramatiker, og nå debuterer hun sannelig som krimforfatter også. Hvorfor gjør hun det egentlig?

– Hvorfor ikke? Dette er noe jeg alltid har hatt lyst til, sier Lillegraven. – I hvert fall siden jeg begynte å skrive. Det er en krim, ja, men kanskje mer en thriller, en psykologisk thriller. Uansett er det ikke en helt tradisjonell krim. Det er ingen politi- eller journalisthelt i denne boken. Det er mer en domestic crime, med et ektepar i hovedrollene.

I Alt er mitt, som ved utgivelsen i dag allerede er solgt for utgivelse til både Tyskland og Polen, møter vi ekteparet Clara og Haavard, to tilsynelatende vellykkede mennesker i et akkurat passe lykkelig samliv. De bor i en arvet villa på Oslos vestkant. Haavard er lege fra en gammel Oslo-familie, Clara kommer fra en liten vestlandsbygd og har fått en toppjobb som byråkrat i Justisdepartementet. Men så skjer det et drap …

Domestic noir

Forfatteren selv kommer også fra en liten bygd på Vestlandet og har jobbet i et departement, men dette er ifølge forfatteren ingen nøkkelroman, selv om både Clara og Ruth har noe av den samme bakgrunnen.

– Clara er vestlending og kommer fra et småbruk uten altfor store ressurser. Haavard kommer fra bedre kår på Oslo vest. De er et par med svært forskjellig utgangspunkt, sier Lillegraven.

Og så står de altså plutselig overfor et drap, etter hvert flere, som får følger for både privatlivet deres og begges jobber.

– Denne boken er nok litt annerledes enn tradisjonell norsk krim, opplyser Lillegraven.

Annerledes krim?

– Ja, i den forstand at det ikke er politifolk eller journalister, men vanlige mennesker det handler om. Boken har flere fortellerstemmer, og kanskje er ikke alle like pålitelige, røper forfatteren.

– Jeg har drevet med min egen greie når jeg har skrevet dikt, og det er vel det jeg gjør nå også, sier Lillegraven.

Tre utgivelser

Ruth Lillegraven er født og oppvokst i Granvin i Hardanger, og har siden hun debuterte i 2005 skrevet en rekke bøker for barn og voksne. For diktsamlingen Urd fikk hun Brageprisen i 2013. Før hun ble forfatter på heltid i 2015 jobbet hun i Det Norske Samlaget og i Samferdselsdepartementet.

Høsten 2018 byr på hele tre utgivelser fra Lillegraven. I Diktsamlingen for barn, Skogen den grøne, er allerede ute. Også debutskuespillet Cally kommer ut i bokform.

Tidligere i 2018 debuterte Lillegraven som dramatiker. Teaterstykket Cally, hadde urpremiere på Det Norske Teatret i mars, og handler om den første og eneste kvinnelige teatersjefen på det samme teateret, nemlig Cally Monrad. Hun var en svært spesiell og eksentrisk kvinne med en fantastisk og litt trist livshistorie.

– Jeg ble spurt av Det Norske Teatret om jeg ville skrive et stykke for dem. Det ville jeg gjerne, men jeg visste ikke om hva. Så fikk jeg et tips om Cally og hennes historie. Jeg hadde aldri hørt om henne, og det viste seg at de fleste andre heller ikke hadde det. Men jeg leste meg opp og ble klar over at denne kvinnen hadde levd et eksepsjonelt liv. Hun var norsk sangstjerne med base blant annet i Berlin, hun skrev diktsamlinger og Norges første okkulte roman. Privat var hun gift og skilt fire ganger. Hun var superkjendis i Kristiania hele første del av forrige århundre, men så gikk det galt. Da krigen kom meldte hun seg inn i Nasjonal Samling og ble senere innsatt av NS som teatersjef på Det Norske Teatret. Etter krigen ble hun dømt for landssvik, men slapp å sone. Hun døde i 1950, da var hun allerede nesten glemt, sier Lillegraven.

Og nå … krim

Stykket om Cally hadde premiere på kvinnedagen 8. mars 2018, og fikk svært god mottagelse.

Men nå er det altså krim. Og forfatteren forteller gjerne.

– I tillegg til å være en domestic noir er Alt er mitt en politisk thriller. Clara går fra å være byråkrat til å bli politiker da hun blir spurt om hun vil bli statssekretær i Justisdepartementet. Samtidig rulles en fortidshistorie fra Vestlandet opp, og den biten er kanskje mer en form for nordic noir. Dette er sånn sett en slags crossover-bok, det er jeg litt fornøyd med, smiler forfatteren, som også gjerne vil berømme redaktøren sin, Aslak Nore.

– Han er jo selv krimforfatter, og har vært svært delaktig. Uten ham ville det ikke blitt noen bok, sier Ruth Lillegraven.

Fremover?

Dikt, skuespill og krimroman samme høst. Hva så med veien videre. Hvor går den?

– Det blir i hvert fall mer skriving, og sikkert ulike ting også framover, sier forfatteren. – Selv om jeg har hatt andre jobber i mange år, er det dette jeg kan og vil.

– Blir det mer krim?

– I utgangspunktet var dette tenkt som en enkeltstående bok, en «stand alone». Men den slutter slik at det at det går an å tenke seg en fortsettelse. Og nå tenker jeg at det kanskje kan bli et par bøker til. Men vi får se.

Alt er mitt kommer ut på Kagge Forlag i dag, og er allerede solgt til Tyskland og Polen.