Kim Småge utga sin siste krimbok for 12 år siden. Nå er hun bokaktuell i en helt ny sjanger. Her er høstens norske romanutgivelser.
– Jeg har skyndet meg langsomt, sier Kim Småge til BOK365.
Småge debuterte som krimforfatter med Nattdykk i 1983, og mottok Rivertonprisen for boken. Hun var Norges første krimdronning, og var med på å bane veien for flere kvinnelige forfattere innen kriminalliteraturen. Hennes nyeste roman kommer i september og har fått tittelen Dameroman m/menn (Juritzen).
– Tar sjangeren på alvor
– Vi gleder oss stort til å utgi Kim Småge. Hun var i en årrekke en av landets mest avholdte krimforfattere. Nå har hun brukt tiden til å flytte seg over i en annen sjanger. Boken tar utgangspunkt i tre voksne venninner, med svært ulike bakgrunner. Dameroman m/menn blir en litterær dameroman som leker med sjangeren, samtidig som den tar den på alvor, sier forlagssjef Sarah Natasha Melbye i Juritzen Forlag.
Sterkt fra Oktober
Forlaget Oktober kan fremvise et stjernelag av norske forfattere på sine høstlister. Anne B. Ragde kom med den siste boken i den populære Neshov-trilogien i 2007, og overrasket både forlag og lesere da hun tidligere i år annonserte at hun i all hemmelighet hadde skrevet på en oppfølger. Alltid tilgivelse (Oktober) har handling tre og et halvt år etter Ligge i grønne enger. Jon Michelet er klar med det femte verket i romaneposet En sjøens helt, Krigerens hjemkomst (Oktober). I midten av september lanserer Tore Renberg sin nyeste roman Du er så lys (Oktober), og Renberg har allerede sluppet en egen låt til boken. Edvard Hoem er aktuell med Land ingen har sett (Oktober), og det blir flere essays fra Karl Ove Knausgård i Om sommeren (Oktober).
Episk
Eirik Fosnes Hansen fikk gode kritikker og bokhandelprisen for Løvekvinnen, som utkom i 2006. Denne høsten settes filmatiseringen av romanen opp på norske kinoer, og Fosnes Hansen er aktuell med en ny roman som han har skrevet på i 5 år. Et hummerliv (Cappelen Damm) handler om Sedd som vokser opp på et høyfjellshotell på 1980-tallet. I midten av oktober er Gaute Heivoll aktuell med sin åttende roman, De skyldfrie (Tiden). Her handler det om de valgene man tar for å beskytte sine nærmeste.
Sorg og miljø
Helene Uri har skrevet Hålke (Gyldendal) som handler om et eldre ektepar som må konfrontere fortiden når de må holde seg innendørs en glatt vinter. Vigdis Hjorth er aktuell med Arv og miljø (Cappelen Damm), og Thomas Espedal har skrevet Året (Gyldendal). Nicolai Houm er aktuell med Jane Ashlands gradvise forsvinning (Tiden), et sorgportrett om en amerikansk kvinne som våkner opp i et telt alene i den norske fjellheimen uten kart, kompass og mat.
Historisk
Selma Lønning Aarøs Hennes løgnaktige ytre (Cappelen Damm) er en kunstnerroman om forfatteren Anna Munch, en omdiskutert kvinnelig forfatter fra 1800-tallet som skrev flere romaner med kvinnesak som et viktig tema. Ketil Bjørnstad er aktuell med Verden som var min: syttitallet (Ascehoug) i slutten av juli. Fartein Hogar har skrevet det første bindet i en planlagt historisk romanserie med handling fra koloniene i Dansk Vestindia. Paradisets elendige (Aschehoug) forteller om den bergenske fattiggutten Johannes Hauge som foretar en klassereise av de helt sjeldne. Bok nummer 2 i serien kommer allerede i januar 2017.
Følelser og samliv
Kjærlighetens objekter og språk er tema for Linnea Myhres tredje roman, Hver gang du forlater meg (Tiden), som utkommer i september. Mattis Øybø er aktuell med Elskere (Oktober), og Thure Erik Lund er aktuell med Identitet (Aschehoug), som handler om skriving og samling. Siri M. Kvammes Verden leker gjemsel (Cappelen Damm) handler om en gift kvinnelig forfatter som er i ferd med å miste synet. Ida Løkås er aktuell med Til bølgene (Vigmostad & Bjørke), og Erlend Flornes Skaret har skrevet den eksistensielle romanen Nomade (Samlaget). En mann sier opp jobben sin, kjøper en bil og begynner å kjøre sørover.
Billedlig
Stian Hole har slått seg sammen med Lars Saabye Christensen og sammen har de skapt Sanne gleder – billedbok for voksne (Cappelen Damm). Hole har laget omslagene til Christensens bøker siden 90-tallet. -Vi har blottlagt privatlivet, latt alle hemninger fare og støvsugd hver øyekrok i den hensikt å finne flest mulig gleder, heter det i en omtale fra forlaget. Vidar Kvalshaug er aktuell med Alt på stell (Gyldendal), og Mette Karlsvik har skrevet Varma (Samlaget). Karin Bjørset Pedersen er aktuell med sin andre roman, Kineserne kommer (Juritzen). Pedro Carmona-Alvarez er aktuell med Bergen Ungdomsteater (Kolon), som utspiller seg på 1980- og 1990-tallet. Marius Ektvedt fikk flotte kritikker for sin debutroman i 2012. Nå er han aktuell med 5 (Ascehoug), som blant annet handler om tvangstanker.
Basert på sann historie
Cathrine Evelids Drømmer fra Texaco (Aschehoug) handler om familie og arv. Ole Kristian Ellingsen er klar med Endetid (Cappelen Damm), som er basert på Martine-saken. Da Stig Sæterbakken døde etterlot han seg et manus med selvbiografiske notater. Det utgis nå med tittelen Ikke noe av dette handler om meg (Cappelen Damm). Thomas Marco Blatt er aktuell med Varsjøen (Kolon) i september, og Benedicte Meyer Kroneberg har skrevet Det er helt nødvendig (Cappelen Damm), om en forfatter som opplever en stormfull natt med sine døtre.
Gode liv
Nils Øivind Haagensen er aktuell med Er hun din? (Oktober). Øystein Ortens brevroman Brev til Rosalin (Samlaget) utgis i september. Jan Grue er aktuell med Et godt liv (Gyldendal). Anne Ch. Østby har byttet forlag til Font, og er aktuell med Biter av lykke i september. Romanen handler om en gruppe kvinnelige pensjonister som starter kakaoplantasje på Fiji. Erik Grønner hars skrevet Skipsbyggerne (Tigerforlaget) , om skipsbygging i Oslofjorden på 1980-tallet. Janne S. Drangsholt er aktuell med Winter i verdens rikeste land (Tiden), en frittstående oppfølger til Ingrid Winters makeløse mismot.
Mørketid
Eva Mjøen Branteberg er aktuell med Før himmelen roper deg hjem (LIV), og Agnar Lirhus har skrevet Liten kokebok (Oktober). Nina Lykke er klar med Nei og atter nei (Oktober). Vibeke Tandberg har skrevet Joelle Joelle (Oktober), og Bård Torgersen er aktuell med Loki (Oktober). Jørgen Norheim har skrevet Aldri redd for mørkets makt (Samlaget), om stalinismen og gåtefulle forsvinninger i Stalins Sovjet. Samlaget utgir en ny samling Juleroser med Herborg Kråkevik som redaktør.
Vi får også nye romanutgivelser fra Gunnar Kopperud, Geir Pollen, Kaja Schjerven Mollerin, Ole Robert Sunde, Eivind Buene, Åsmund Forfang, Odd Klippenvåg, Line Baugstø, Mari Ulset, Sondre Midthun , Ingrid Z. Aanestad, Simen B. Hagerup, Steffen Kverneland, Steinar Løding, Astrid Nordang, Joachim Førsund, Bror Hagemann, Wenche-Britt Hagabakken, Jens M. Johansson, Anne Gjeitanger, Aksel Selmer, Per Schreiner, Espen Ytreberg Amundsen, Päivi Laakso, Kyrre Andreassen, Dag Johan Haugerud, Terje Holtet Larsen, Gunstein Bakke og Peter Serck.
I det nyeste Bok og samfunn (utkommer mandag 27. juni) er det en fyldig oversikt over den kommende bokhøsten. Flere saker om høstens debutanter og utgivelser innen andre sjangere kommer her på BOK365 fremover. Vær oppmerksom på at titlene og utgivelsesdatoene i denne saken kan bli endret og/eller flyttet.