Vegas bokhøst er preget av bøker om krigen, strikkebøker og noen nostalgiske utgivelser.
– Denne bokhøsten blir bra – kan det annet, når både krig, strikk og nostalgi står på lista?, forteller forlagssjef Elen Zickfeldt.
– Som vanlig har vi en variert liste, med typiske Vega-titler, hvor vi satser på det vi er best på. Denne bokhøsten blir veldig bra, sier hun.
Ny fra Jacobsen
Vi starter i kategorien «Krig». Det er vel ingen Vega-bokhøst uten et verk fra Alf R. Jacobsen, og nå er det et nytt militærhistorisk tema som skal takles.
– Jacobsen er veldig opptatt av krigsopplevelsen i Nord-Norge, og hvordan krigen utspilte seg der. I Farlig farvann takler han et nytt område av andre verdenskrig, forteller Zickfeldt.
Farlig farvann tar for seg Hurtigruten under krigsårene, og ser nærmere på hvordan de krigførende nasjonene forsøkte å knekke denne ferdselsåren og de dramatiske hendelsene som utspilte seg på Hurtigrutas vei langs kysten.
– Jacobsen drar på forfatterturné i september, og er tilgjengelig flere steder for signering, legger Zickfeldt til.
Ulike seilas
– Denne boken er et opptrykk, og den solgte veldig godt på 1960-tallet, forteller Zickfeldt om Per Hanssons Hver tiende mann måtte dø.
Boken ble første gang utgitt i 1967, og da var Per Hansson var en av de første som talte krigsseilernes sak. Boken inneholder hjerteskjærende og dramatiske fortellinger, og forfatteren tegner et bilde av konvoifarten basert på intervjuer med femti sjømenn.
Boken inneholder i tillegg en ny appendiks, skrevet av forfatterens barnebarn, historikeren Jørgen Eng, og med hittil upubliserte bilder og brev fra krigsseilerne.
– Boken er helt fantastisk skrevet. Jeg har lest mye krigsbøker, og jeg var helt rørt da jeg leste denne, forteller Zickfeldt.
En annen bok på Vegas høstliste tar også for seg et slags seilas. Nærmere bestemt Tor Heyerdahls reise til påskeøya. Reidar Solsvik og Marit Bakkes Drømmen om paradis kaster et nytt blikk på Heyerdahl.
– Denne boken ser på reisen fra et sosiologisk perspektiv, og ser nærmere på de kulturelle møtene, forteller Zickfeldt.
Mye er jo skrevet om Heyerdahls reiser, men denne boken tar opp en mindre belyst side, nemlig de kulturelle utfordringene han ble stilt ovenfor.
– Boken er dessuten også veldig aktuell i år da Kon Tiki-museet skal gi tilbake flere av gjenstandene Heyerdahl tok med seg fra Påskeøya, forteller Zickfeldt.
Nostalgi
I boken Språkets løse fugler får leseren innblikk i opphavet til flere norske uttrykk, og hvordan de er blitt brukt opp gjennom tidene. Forfatter og språkentusiast Hans Tvedt går gjennom sine favorittuttrykk, og kommer med eksempler og anekdoter underveis.
Her kan du lese et intervju med forfatteren på BOK365.
Nostalgi blir det også, når Vega utvider Året-serien.
– Nå plusser vi på med 1980-tallet, sier Zickfeldt.
Året har hittil presenter 30 bøker i postkortformat, som tar for seg hvert år fra 1950-1979. Nå er det altså 80-tallet som står for tur, hvor bøkene vil fremme de viktigste temaene fra de ulike årene, innenfor mat, hobby, fritid, politikk, kultur, musikk og sport.