Kolbein Falkeid er død

Kolbein Falkeid (Foto: Hans Jørgen Brun)

Lyrikeren Kolbein Falkeid har gått bort. Han ble 87 år gammel.

Han sovnet stille inn i søndag med sine nærmeste rundt seg, opplyser datteren Unn Falkeid til NTB.

Falkeid var født 19. desember 1933 i Haugesund. Han debuterte med Gjennom et glass-skår i 1962, og har siden gitt ut over 20 diktsamlinger. Falkeid var regnet som en av våre fremste samtidslyrikere.

I 1988 mistet Falkeid en datter, og året etter kom En annen sol der diktene gir uttrykk for ulike sider ved sorgen. Samlingen fikk strålende kritikker og ble sett på som Falkeids virkelige gjennombrudd.

Et hedret forfatterskap

Kolbein Falkeid fikk Doblougprisen i 1993, og ble tildelt Herman Wildenveys poesipris for sitt forfatterskap i 2001. 2016 ble han tildelt Rogaland fylkeskommunens kulturpris.

I 2011, 78 år gammel, fikk han Brages hederspris for sin lyrikk.

– Dette var en veldig hyggelig bekreftelse på at dikt fortsatt er viktig, selv i en tid med mye underholdning som såpeoperaer og krim, sa prisvinneren den gang til NTB.

Juryen pekte spesielt på at Falkeid har skrevet folkelig og hverdagsnært i modernistisk lyrikktradisjon. Den viste også til betydningen han har hatt for å øke utbredelsen av lyrikken i Norge.

I forbindelse med Falkeids 75-års-dag i 2008, utga Cappelen Damm Ketil Bjørnstads bok, Kolbein Falkeid – et nærbilde og i 2019 utkom boken Nomaden og bonden – et umulig par, skrevet av Herborg Kråkevik som en hommage til Falkeids poesi.

Stor litterær produksjon

Blant Falkeids samlinger kan nevnes Utrøstelig bøddel (1997), Enslige utsikter (2000) og Vind, eple (2003). I 2007 kom Samlede dikt, med forord av Lars Saabye Christensen, som ble en stor kommersiell suksess. Det er laget flere utvalg av Falkeids dikt. I 1998 kom De store strendenes samtale og i 2011 Uvisshetens land.

I sitt åttiende år skrev Falkeid samlingen Øyet og virkeligheten (2014) hvor han befestet sin posisjon som en bauta i norsk samtidspoesi. Falkeid skrev også flere av tekstene til visegruppa Vamp fra Haugesund, der poeten bodde, og han står bak flere gjendiktninger av internasjonal poesi.

Kongens tale

I sin nyttårstale i 2015 åpnet kong Harald med å sitere fra Falkeids dikt «Jeg finner nok fram», et dikt mange har søkt trøst i:

Døden er ikke så skremmende som før.

Folk jeg var glad i

har gått foran og kvistet løype

De var skogskarer og fjellvante.

Jeg finner nok fram.