Rekordkø foran pengebingen

– Definitivt ny rekord i NFF-historien, fastslår Sverre Gunnar Haga, før vårens stipendmillioner skal fordeles.

18. april gikk fristen ut for å søke prosjektstipend, treårig arbeidsstipend for frilansforfattere og ettårig arbeidsstipend for frilansoversettere, fra Det faglitterære fond. Responsen har slett ikke uteblitt: Søkerne er blitt både flere og yngre. Dermed blir det mye ekstrajobbing fremover for Marit Ausland og hennes stipendmedarbeidere NFF (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening).

 


NFFs stipendbehandlere har mer enn nok å sysle med i ukene som kommer. Fra venstre: Nina Herland, Knut Strand, Merete Pettersen og Marit Ausland. (Foto: NFF)

 

Fjerner 100 siders-krav

Drøyt 800 søknader fra over 1000 stipendsøkere stoppet taksameteret på. Det er ny rekord – og det er ikke tilfeldig. Nytt fra 1. januar var at prosjektstipend nå utlyses to ganger i året, og ikke minst at debutanter nå har muligheter for å søke det populære stipendet.

– Tidligere var regelen at man måtte ha publisert 100 sider for å kunne søke på det ordinære prosjektstipendet. Regelendringene har ført til at antallet søkere har skutt i været, fastslår informasjonssjef Sverre Gunnar Haga, og legger til: – Vi har gjort en del framstøt blant yngre skribenter og talentfulle formidlere. Både blant journalister og i akademia. Både i form av møter, informasjonsspredning per mail og annonsekampanjer. Vi tror det ligger et stort potensial der ute.

 

Millioner i potten

– Noen temavalg som går igjen? Har dere rukket å tjuvtitte på søknadene?

– Det er alltid spennende å se hva som går igjen i søknadsbunken. I år er det psykologi og yoga som er de klare trendene. Vanskelig å si hva det sier om oss som land og folk – men slik er det nå en gang, sier Haga.

Det er slett ikke småpenger som skal fordeles: I denne runden legger NFF mellom 20 og 30 millioner kroner i potten. Går alt etter planen får søkerne svar i løpet av juni.