Kø i natt for Millennium-oppfølger

Den omdiskuterte oppfølgeren til Stieg Larssons bestselgende Millennium-trilogi blir sluppet i 26 land i dag.

Køen var lang da svenske bokkjøpere skulle sikre seg de første eksemplarene.

Det som ikke dreper oss er navnet på boka, som er skrevet av David Lagercrantz. Før lanseringen torsdag sa forfatteren at han var «vettskremt» da han skrev boka.

– Jeg pleier å si at jeg var bipolar. Jeg var manisk depressiv hele tiden, og jeg tror det var en bra tilstand å være i da jeg skrev denne boken, sa Lagercrantz.

I natt signerte han den nye boken i en bokhandel i Stockholm, og køen utenfor var lang for å sikre seg et signert eksemplar. Lagercrantz hadde sitt store gjennombrudd som forfatter med boka Jeg er Zlatan-biografien.

 

Millennium NY

 

Kritisk til boka

Stieg Larssons tidligere samboer er svært kritisk til boka, og to av hans barndomskamerater kalte utgivelsen for «gravplyndring». De mener Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander må få hvile i fred, og at ingen andre enn Larsson kan skildre deres univers. Også norske krimkolleger har reagert svært kritisk og omtalt utgivelsen for «litterær likskjending».

Larssons trilogi om hackeren Salander og journalisten Blomkvist har solgt i 80 millioner eksemplarer verden over og er også filmet med stor suksess. Larsson selv fikk aldri oppleve suksessen. Han døde i 2004 før den første boken i trilogien, Menn som hater kvinner kom ut.

Boka gis ut i et førsteopplag globalt på 2,7 millioner eksemplarer.

 

Blir film?

Allerede nå er det samaler om filmrettighetene til David Lagercrantz’ «frittstående» oppfølger til Stieg Larssons trilogi.

Ifølge nyhetsbyrået TT pågår det nå forhandlinger både med det svenske produksjonsselskapet Yellowbird og med amerikanske Columbia.

Blir det film, taler det meste for en amerikansk produksjon, ifølge Magdalena Hedlund, som forhandler om rettighetsspørsmål for Larssons dødsbo Moggliden AB.

Yellowbird sto bak de svenske filmene basert på trilogien, mens Columbia gjorde Hollywood-filmatiseringen «The Girl with the Dragon Tattoo» i samarbeid med nettopp Yellowbird.

– Under alle omstendigheter blir Yellowbird innblandet også ved en fjerde film, sier Hedlund til TT.

 

 

Bildet: David Lagercrantz signerer på en Stockholm-bokhandel i natt. (Foto: Henrik Montgomery / NTB)