Klart for Göteborg-messe nummer 35

Sør-Korea er temaland når Nordens største bokmesse åpner dørene i dag.

Når Bokmässan ruller i gang i dag, er det Sør-Korea som inntar den rollen som Norge skal ha i Frankfurt om bare snaue tre uker. Göteborg-satsingen er selvsagt i atskillig mindre skala. Likevel: Få bokmesser i verden matcher svenskenes seminarprogram, og i Norden er man ubestridt nummer en. I fjor boltret over 800 utstillere fra 29 land seg på over 11 000 kvadratmetere.

Økning etter rabalder

Selv om antall utstillere bikket nedover i fjor, kunne Bokmässan glede seg over at besøkstallet klatret fra 77 000 til over 85 000 – fra et 2017 hvor rabalderet rundt Nordfront/NMR (Nordiska motståndsrörelsen) førte til at flere familier valgte å holde seg hjemme.

Paradoksalt nok startet rettssaken mot åtte NMR-medlemmer, som ble tiltalt etter demonstrasjonen, tirsdag denne uka.

SLETT INGEN FAMILIEDAG: Fra Nordfront-demonstrasjonen et steinkast unna Bokmässan i 2017 (foto: Vebjørn Rogne)

Viktig rolle

Sveriges kultur- og demokratiminister Amanda Lind innvier den 35. Göteborg-bokmessen, hvor altså Sør-Korea er årets hedersgjest og temaland:

– I et demokrati er det frie ord og muligheten til å ta del av informasjon helt sentral. Men rundt omkring i verden ser vi hvordan antidemokratiske krefter stadig vinner terreng, hvordan forfattere forfølges og hvordan det stilles spørsmål rundt den frie kunsten og litteraturen. Derfor spiller Bokmässan en stadig viktigere rolle, sier Amanda Lind.

BOKMÄSSAN-SJEF: Frida Edman. (foto: Vebjørn Rogne)

I sterk utvikling

Bokmässan-sjef Frida Edman ser frem til «et svært spennende» sørkoreansk program:

– Sør-Korea er et land i sterk økonomisk og teknologisk utvikling, samtidig som menneskene i landet lever under stadige trusler fra kjernefysiske våpen. Uunngåelig har dette bidratt til de store spørsmålene rundt hvordan det er å være et menneske. Dette gjennomsyrer den sørkoreanske litteraturen og temasatsingen, sier Edman.

 

Hovedbildet: Amanda Lind (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)