600.000 kroner til Bjørneboe

ÆRET: Therese Bjørneboe f.1963) får Kulturrådets største heder. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB scanpix

Therese Bjørneboe, redaktør i Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift, får Kulturrådets ærespris.

– Bjørneboe har gjennom tidsskriftet vist hvor avgjørende kunstkritikk er for utvikling, sies det i begrunnelsen.

Therese Bjørneboe står i en sterk tradisjon av vinnere:

Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». Æresprisvinneren mottar 600 000 kroner og en løvestatuett utformet av billedhoggeren Elena Engelsen. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold. Æresprisen for 2018 gikk til billedkunstner og poet Synnøve Persen.

– Imponerende

– Therese Bjørneboe har på imponerende og utholdende vis drevet tidsskriftet siden 1998, og stått for en utvikling som har gitt stadig større grad av profesjonalisering av virksomheten. Hun viser viktigheten av langsiktighet og kontinuitet, og gjennom sine valg av skribenter øker hun bredden i det norske kritikerfeltet. På denne måten har hun tatt samfunnet inn i scenekunsten og brakt scenekunsten ut i samfunnet. Therese Bjørneboe har gjennom Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift satt en standard som bør tjene som inspirasjon for andre i kunstkritikk- og tidsskriftfeltet, skriver Kulturrådet, som har vurdert kandidater. Bjørneboe er valgt blant 28 andre prosjekter, personer, ensembler og grupper.

– Paradoks i Ibsens hjemland

– Dette er en stor ære. Jeg synes det er fantastisk at tidsskriftene løftes frem, og at dette arbeidet blir sett og verdsatt, sier Therese Bjørneboe.

–  Teater er ikke av de feltene som tradisjonelt sett har hatt mest tyngde i Norge, noe som er et paradoks, siden dette er Ibsens hjemland. Det er en kunstart som ofte kommer i bakre rekke, og det har også vært en motivasjon for å jobbe med dette feltet og skape en offentlighet omkring denne kunstformen.