Klart for Bokdagen

Politikk, priser og jakten på bokleserne står sentralt under Bokdagen i dag.

Én dag i året samler Forleggerforeningen hele Norges bokbransje til en dag fylt med debatter, innlegg, foredrag og faglig påfyll. Men mest spenning er det kanskje knyttet til hva et knippe av våre sentrale folkevalgte mener om litteraturpolitikken.

– Det blir svært interessant å høre hva de har å melde nå i forkant av høstens valg, sier Kristenn Einarsson, direktør i Forleggerforeningen.

 

Det faglige …

Bokdagen sparkes i gang av Liv Gulbrandsen, som på 20 minutter skal gjennomgå Bokbransjen. Deretter står suksessen SKAM på programmet, hvor Cathrine Simmonsen, Cathrine Sandnes, Vera Michaelsen og Steffen Kruger skal fortelle oss hvorfor denne TV-serien treffer så bra.

 

SKAM: Hvorfor treffer serien så godt? (Foto: NRK)

 

Det blir også flere «ungdommelige» innslag, da Matomas turnemanager kommer for å fortelle hvordan han jobber med sosiale medier og hvordan man kan nå ut til ungdom, og den engasjerte bokhandleren David O’Callaghan har tatt turen helt fra Irland for å fortelle om sitt arbeid med å fremme Young Adult-litteraturen.

Men intet bransjemøte uten politikk. Det blir et tverrpolitisk oppmøte når Litteraturpolitikken står på programmet. Trine Skei Grande (V), Bård Folke Fredriksen (H), Geir Jørgen Bekkevold (KrF), Bård Vegar Solhjell (SV) og Arild Grande (AP) skal gjøre rede for hvilken litteraturpolitikk deres respektive partier har i tankene i lys av Stortingsvalget senere i høst.

 

… og moroa

Etter det offisielle programmet er over, er det ikke bare duket for tapas og bobler – men også utdelingen av Gullboken. Prisen skal stimulere til nyskaping og innovasjon i bransjen, og det skal kåres Årets bokhandler, Årets markeds- og formidlingstiltak,  Årets redaktør og Årets bok.

 

Årets Gullboken-nominerte er:

 

Årets bokhandler

Dyveke Hagen, Norli Haugesund

Bokhuset Libris i Tromsø

Nordkyn Bok og papir

 

Årets markeds – og formidlingstiltak

Bøker, mat & prat

PULF, Cappelen Damm

Fortidens folkelesning

 

Årets redaktør

Mattis Øybø, Tiden

Ragnfrid Trohaug, Samlaget

Eva Grøner, Cappelen Damm

 

Årets utgivelse

Dialektboka, Spartacus

Gleden med skjeden, Aschehoug

Grønlandsūtraen, Fanfare Forlag

 

… og her kan du lese mer utfyllende begrunnelser for nominasjonene.

 

TIL BOKDAGEN: Trine Skei Grande (Foto: Venstre)