Katt eller hund?

Nå skal det endelig avgjøres hvilken firbeint venn som er best, katten eller hunden? Et toppet lag tobeinte argumenter for sitt syn under den uoffisielle åpningen av bokhøsten i Oslo, der publikum til slutt skal stemme og bestemme.  

Det hele skjer lørdag 1, september, som en del av en kick off-uke, der Kunstnernes hus og Litteraturhuset går sammen om en rekke arrangementer i anledning bokhøstens åpning.

Forfattere og firbeinte venner har en lang historie. Men er det trofaste hunder eller troløse katter som gjelder?

Katt: Dag Solstad. Foto: Tom Sandberg/Oktober

En rekke forfattere og eksperter stiller for å komme til bunns i et av menneskehetens store spørsmål: Hund eller katt? To lag av henholdsvis hunde- og katteelskende forfattere vil komme med sine vitnesbyrd, og basert på disse vil publikum selv fatte den endelige avgjørelsen.

På kattelaget stiller Linn Ullmann, Dag Solstad, Amalie Kasin Lerstang, Bernhard Ellefsen og Eirik Newth. På hundelaget stiller Kjersti Skomsvold, Ingvild Lothe, Helge Svela og Bjørn Gabrielsen.

Hund: KJersti Skomsvold. Foto: Agnete Brun/Oktober

Mattis Herman Nyquist er kveldens nøytrale programleder.

To hus – mange arrangementer

Og kåringen er altså en del av årets høststart for kunst og litteratur i Oslo, der Litteraturhuset og Kunstnernes Hus går sammen om å inviterere til en uke med arrangementer fra tirsdag 28. august. Arrangementene foregår i begge hus og i helgen blir det skulpturutforskning og litterær skattejakt for barna i Slottsparken.

Tekst, foto og performance

Fra Nigerie/USA: Teju Cole. Foto: Yasmine-Omari

Årets hovedgjest er den nigeriansk-amerikanske forfatteren og fotografen Teju Cole (f. 1975). Salman Rushdie er blant dem som kaller Teju Cole en av sin generasjons mest begavede forfattere. Cole er en kunstner som i sitt virke beveger seg sømløst mellom fotografi, tekst og performance.

I løpet av uken skal Cole lansere og snakke om sin nye essaysamling på norsk, Kjent og fremmed. Han vil også framføre en videreutviklet versjon av sin kritikerroste performance «Black Paper», om å leve i en svart kropp i Trumps USA. Han vil presentere film på Kunstnernes Hus og holde et eget foredrag om sitt blikk på det norske.

Mexicos nye stjerne

Fra Mexico: Valeria Luiselli. Foto: Diego Berruecos

I tillegg får publikum møte Mexicos nye stjerneskudd Valeria Luiselli, som  regnes som en av de viktigste nye stemmene i spanskspråklig og meksikansk litteratur.

Hun besøker Norge og Litteraturhuset for første gang med sin første roman på norsk, De vektløse.

Luiselli har skrevet for The New Yorker, New York Times og McSweeneys, men sine romaner sine skriver hun på spansk. I De vektløse møter vi en navnløs forteller i Mexico by. Hun er ulykkelig gift, har to barn og lengter etter å få orden på livet sitt.

Luiselli åpner det litterære programmet i Wergelandsveien når hun samtaler med professor og styreleder ved Litteraturhuset, Helge Jordheim.

Kontroversielle temaer

Både Cole og Luiselli er forfattere som ikke er redd for å gå inn i de mest kontroversielle temaene i vår tid: rasisme, diskriminering og historiens åpne sår i sine hjemland, så vel som i Trumps USA. Disse temaene er utgangspunkt for en samtale mellom Luiselli, Cole og den britisk-somaliske forfatteren Nadifa Mohamed onsdag 29. august.

Teju Cole i forestillingen «Black Paper», som forfatteren framfører på Litteraturhuset 29. august. Foto: Paula Court/Performa New York

Skattejakt

Helgen 1.­–2. september inviteres barn og foreldre til Slottsparken, når Litteraturhuset og Kunstnernes Hus i samarbeid med Slottet organiserer litterære og kunstneriske aktiviteter. Kunstnernes Hus inviterer barna til å bli bedre kjent med Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark og arkitekturen i og rundt Slottsparken. Etterpå blir det familie-workshop for store og små i Kunstnernes Hus atelier. Litteraturhuset inviterer barn og foreldre i alle aldre til litterær skattejakt i Slottsparken søndag 2. september.

Ny bokhandel

Lørdag 1. september kl 16:00 åpner dessuten Nordic Art Press (NAP) bokutsalg i Kunstnernes Hus, og vil med dette ta over for Torpedo bokhandel. NAP er et nettverk for distribusjon og formidling av nordiske kunstbøker, og på Kunstnernes Hus vil NAP selge bøker og publikasjoner fra sentrale forlag og utgivere fra det nordiske kunstfeltet.

 

(Hovedbilde: Utsnitt av omslaget til «En gatekatt ved navn Bob» av James Bowen, Bastion 2017)