Klart for pinglete norgesbesøk

Han er kanskje verdens mest populære barnebokforfatter – og i november kommer Jeff Kinney til Norge.

Mange norske barn og foreldre har de siste ti årene fått et nært og kjært forhold til En pingles dagbok. I Norge alene har bøkene passert 1 million i opplag, og i toppåret solgte Gyldendal en kvart million Pingle-bøker. På verdensbasis er det solgt over 200 millioner eksemplarer av Jeff Kinneys seriesuksess, som er oversatt til mer enn 40 språk. I vårt århundre er serien sannsynligvis kun slått av Harry Potter-serien (over 500 mill. solgte) blant barne- og ungdomsbok-fenomenene. Sistnevnte serie går også langt bredere i lese-alder.

Snøballkrig og nordlys-jakt

I slutten av november kommer Pingle-pappa Jeff Kinney til Norge. Han vil først besøke Oslo 28. november. Det vil bli holdt to store barnearrangementer på Gyldendalhuset formiddagen 29. november, med høytlesing og kanskje en aldri så liten snøballkrig, før ferden bærer videre til Tromsø for litt nordlys-jakt 29. november.

– Dette er utrolig stas! forteller Jeff Kinneys norske redaktør, Pål Stokka. – Med over 200 millioner solgte bøker og en bok 13 som er spesielt passende for norske forhold med snøballkrig og en frossen Pingle, er det bare å heise flagget når en av verdens mest leste barnebokforfattere tar turen.

HØSTENS PINGLE: Bok nummer 13 verdenslanseres i oktober.

Campus-hit

Jeff Kinney har en mangfoldig CV som online spillutvikler, forfatter, tegneserieskaper og produsent. Kinney er født og oppvokst i Fort Washington i Maryland Kinney og bor nå i sørlige Massachusetts sammen med kona Julie og sønnene Will og Grant.

På college skapte Kinney en populær tegneserie, Igdoof, i campus-avisa The Diamondback. Det var i disse årene han bestemte seg for at han ville bli tegneserietegner.

20 millioner treff

I 2004 lanserte Jeff Kinney og nettstedet FunBrain en online-versjon av Diary of a Wimpy Kid – som senere ble til En pingles dagbok på norsk. Wimpy Kid ble en daglig gjest på FunBrain frem til 2005, og online-versjonen ble raskt en kjempehit. I 2007 rundet man 20 millioner treff. Kravet om en papirversjon kom raskt og samme år ble den første boken, Diary of Wimpy Kid, utgitt.

I 2009, samme år som den første boken utkom på norsk, kåret Time Magazine Kinney til en av de hundre mest innflytelsesrike personene i verden.

30. oktober er det klart for verdenslansering av bok nummer 13: Nedsmelting.

 

(Foto: Gyldendal)