Kan vinden lese?

I så fall har den gode dager på Osterøy, der 2000 bøker ligger utstilt på gressbakken.

Et noe spesielt kunstprosjekt kan i sommer beskues ved Kleiveland på Osterøy i Hordaland. Kasserte bøker fra biblioteket har fått forlenget livet med noen måneder, og nå ligger de der. Til glede for vinden og solen og andre som måtte komme deres vei.     

 

Det er Osterøy bibliotek som sammen med fire kunstnere fra distriktet står bak kunstprosjektet «Om hundre år er allting glemt». Som innebærer at 2000 kasserte bøker er lagt ut på marken ned mot sjøen ved fagre Kleiveland.

Biblioteksjef Bente Dammen smiler: – Dette er jo et noe spesielt prosjekt. Og det er altså kasserte bøker det gjelder. Vi har hatt omlegging i biblioteket og fjernet en del gamle bøker, noen dubletter og noen som aldri blir lånt ut, cirka 2000 i alt, og vi tenke: Hva gjør vi med dem? Skal vi bare tilintetgjøre dem?

 

DSC02196
Kunstprosjekt del 1: Bøker på besøk i gamle filialer.
DSC02197
Bokkunst: Biblioteksjef Bente Dammen smiler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunst i det offentlige rom

Men heldigvis tenkte man seg om på biblioteket i Lonevåg på Osterøy. Kunstneren Marie Skeie er delvis vokst opp på og har bodd på øya. Hun arbeider med en masteroppgave om kunst i det offentlige rom, og biblioteksjefen og kunstneren fikk en idé: Hva om de kunne bruke bøkene i et kunstprosjekt?

DSC02217
Kulturbeite: Sauene hadde litt glede av bøkene før det bar til fjells forleden.

Og slik ble det. Skeie fikk med seg tre andre kunstnere, Vibeke Frost Andersen, Kebreab Demeke og JB Beovardi, og satte i gang. Først fraktet de noen av bøkene rundt til de syv nedlagte bibliotekfilialene på øya og tok bilde av dem der. Deretter fraktet de dem ut, eller skal vi si inn, til Kleiveland, som ligger ved veiens ende nordøst på Osterøy. Den vakre gården har en gressbakke som går ned mot sjøen, og der har bøkene funnet sitt hvilested. Blottlagt for vær, vind, sol, søye og kanskje en og annen vær.

– Jada, sauene har fått lese bøkene, smiler Bente Dammen. – De fikk åndelig føde et par dager før de ble sendt til fjells, smiler hun.

 

 

DSC02224
Spesielt prosjekt: Du kan komme til kunsten fra både land og sjø.

 

Slites ned

Og nå ligger bøkene der, til glede for folk som setter pris på kunst av denne typen, og for vær og vind, sol, regn og spesielt interesserte fugler, som kan se det hele fra oven.

Etter planen skal det ligge et par måneder, og kunstverket slites nok ned etter hvert, men det er mulig å få det med seg enten man kommer til lands eller vanns.

Stedet er altså Kleiveland, noen kilometer innenfor Tysse på Osterøy i Hordaland. Og om du lurer. Biblioteket har fremdeles 40 000 bøker igjen, fordelt på ca 30 000 titler. Det er fremdeles litt å ta av.

 

kunstosterøy
Ved veiens ende: Litt forbi Tysse – og så er du der..