Kiosk-dronning med ny storsatsing

OSLO 20060612: Forfatter Trine Angelsen er klar med en ny bokserie på Schibsted forlag. Første bok i serien "Thea" lanseres i disse dager og har fått tittelen "Bygdas hemmeligheter". Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Trine Angelsen lanserer ny serie.

Førsteboka har et opplag på 560.000 bøker. Trine Angelsen lanserer nå serien Breidablikk til skyhøye forventninger.

 

 

– Ja, jeg kjenner litt på det. Forlaget satser virkelig på serien, tenk om det ikke går så bra som de tror?

Trine Angelsen snakker med NTB på telefon fra Fauske der hun bor med mann, hund og hest. Etter at hun slapp Havets datter i 2002, har hun opparbeidet seg status som en av landets mestselgende forfattere. Regner man med seriene Thea og Hverdagsengler – samt utgivelsene i Sverige og Polen – snakker vi om et totalopplag på 12 millioner bøker.

– Svimlende tall, medgir forfatteren – og sier hun ikke tenker så mye på at serieromanforfattere ikke inviteres med i Forfatterforeningen.

– Jeg har så mange lesere og får så mye bra feedback derfra, så det bryr jeg meg ikke noe om, slår hun fast.

Angelsen er en belest forfatter, som har lest både sin Herbjørg Wassmo og sin Amalie Skram.

– Og det er klart at det ligger noe farge fra det jeg leser i mine bøker. Men jeg er ikke bevisst inspirert, sier forfatteren.

 

– Kan 1800-tallet

OSLO 20060612: Forfatter Trine Angelsen er klar med en ny bokserie på Schibsted forlag. Første bok i serien "Thea" lanseres i disse dager og har fått tittelen "Bygdas hemmeligheter". Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX

Og selv om det har gått veien med alle de tre foregående seriene, tar altså ikke Angelsen en ny bestselgersuksess for gitt.

Men mye tyder allerede på at hennes faste leserkrets nå er mer enn klar til å følge henne inn i Breidablikk-universet.

– Jeg har fått mange abonnenter på serien allerede, sier forfatteren. Som denne gangen tar oss med til Engeløya i Steigen når kalenderen viser 1862.

– Jeg har skrevet så mye om 1800-tallet nå, så tidskoloritten – hvordan de levde, kledde seg, hva de spiste og hvordan de hadde det hjemme – det har jeg god kontroll på. Men så har jeg gitt meg selv en skikkelig utfordring med denne nye serien. En av karakterene er lege. Og det å beskrive en doktors hverdag på den tiden er veldig vanskelig, ler forfatteren. Som har forsøkt å hente hjelp fra sin voksne sønn – som faktisk er lege.

– Men du kan si at utviklingen innenfor medisin har hatt en rivende utvikling, så det er egentlig lite å hente fra samtiden, ler hun. Og forteller at det løsnet da hun fant et par bokskatter hos Ludvigs bruktmarked i Bodø.

– Der fant jeg gamle legebøker og medisinske oppslagsverk som tok meg rett inn i legehverdagen på 1800-tallet.

 

Ekte bygdetun

 På Engeløya står det fortsatt et bygdetun med både doktorbolig, lensmannsgård og krambu. Angelsen fikk privat omvisning i de gamle husene, og brått meldte de seg: Karakterene som bekler rollene i den nye serien.

Hun mener videre at stedet, omkranset av vakre sandstrender og høye fjell, er en av Nordlandets vakreste, men kanskje ikke mest kjente, perler. Kanskje vil den nye serien generere turiststrøm på lik linje med hennes foregående bøker.

– Jeg hører stadig om folk sørfra som ringer til turistkontorer i nord for å følge i «fotsporene» til karakterene i mine tidligere serier, ler Angelsen. Som selv om hun mener at hun har drømmeyrket legger til at det også er hardt arbeid å skrive en romanserie.

– Jeg har skrevet et knippe strikkebøker også, basert på egne oppskrifter. Men det får hvile nå, det ble rett og slett for mye.

 

– Rebelsk

ta6e1a40Første bok ut i den nye serien heter Doktorens datter, og vi får blant annet møte Bera, ei opprørsk jente som doktoren finner liggende nedkjølt ute i snøen.

– Hun er en veldig artig romankarakter å følge, og jeg vil så gjerne finne ut hvordan det går med denne rebellen av en jentunge, sier Angelsen – som foreløpig har kommet til bok sju i serien.

I inneværende år blir det sluppet totalt fire bøker i den nye serien, mens det er planlagt seks nye bøker i 2016.

– Får jeg det som jeg vil kan serien lett komme til å bikke 30 bøker, men det avhenger litt av om den slår an, sier Angelsen til NTB.