Trude Nistad Lien har vært i bokbransjen siden hun var liten. Nå har hun startet eget forlag.
Trude Nistad Lien hadde gjort alt som har med formidling av bøker å gjøre. Unntatt å drive forlag selv. Helt til nå. Kakapo forlag så dagens lys i Bergen før jul, og to utgivelser er allerede ute.
Ideen til Kakapo kom da hun sluttet som daglig leder i forlaget Comino i fjor høst. Hun hadde en bok hun så gjerne ville ha ut, og da Comino ikke lenger drev for fullt, bestemt hun seg for å starte noe eget.
– Det er boken om Hildemors danseskole det handler om, sier Trude Nistad Lien til BOK365. – Hildemors er en institusjon i Bergen, og tusenvis av bergensere har lært sine første dansetrinn der. Da bokideen kom, ville jeg veldig gjerne være med på den. Nå er vi sluttfasen, og boken kommer etter planen på Kakapo forlag i mai.
Debuterte med debutant
Det lille forlaget debuterte med novellesamlingen Synderen av den 18 år gamle debutanten Ragnhild Yndestad før jul, og har også gitt ut kalenderen Nordmenn 2016 – foreløpig. I år kommer etter planen nevnte bok om Hildemors danseskole pluss to eller tre andre titler.
– Vi, eller jeg da, har ikke kapasitet og økonomi til så mye mer foreløpig, sier Trude Nistad Lien, og poengterer at hun ikke lever av forlagsdriften alene.
– Ikke ennå, smiler hun. – Jeg jobber i Norli Oasen i Bergen på si. Enn så lenge.
Et helt liv i bransjen
Og Norli Oasen kjenner hun godt. I ti år var hun daglig leder der før hun hoppet over i forlagsbransjen. Nå jobber hun altså i bokhandelen igjen – men bare på si. Og bare som vikar.
Men hun begynte i bransjen allerede på syttitallet.
– Min far drev Bokhallen og E. Bergs bokhandel her i byen og jeg jobbet som ekstrahjelp der. Senere jobbet jeg for legendariske Karen Melvær i hennes butikk, deretter tre år hos Beyer og så var det ti år i Norli Oasen.
Og nå – eget forlag
Etter det hoppet Trude Nistad Lien over i forlagsbransjen. Først hos Juritzen der hun hadde ansvaret for salg på Vestlandet og etter hvert også forfatterturneer. Så var det over i Aune forlag, som hovedsakelig fokuserer på postkort og lignende. Og så ble det Comino, og nå Oasen igjen. Pluss Kakapo da.
– Hvorfor akkurat Kakapo?
– Jeg så et naturprogram med Stephen Fry og der dukket den utryddingstruede papegøyen Kakapo opp på New Zealand. Den kan ikke fly og klatrer sidelengs opp og ned trestammer i stedet. Her hjemme kalles den uglepapegøye, og jeg falt fullstendig for den. Så der var navnet på forlaget: Kakapo.
Hildemor
Og det er altså denne boken om legenden Hildemor og hennes danseskole som er den direkte årsaken til at forlaget eksisterer.
– Hilda Svenkerud, «Hildemor», er en person alle bergensere har hørt om og mange kjente. Danseskolen hennes eksisterer fremdeles og utrolig mange har gått der. Da det viste seg at Hilda hadde tatt vare på absolutt alt som var skrevet om danseskolen fra den startet i 1947 til hun døde femti år senere, så tenkte jeg at dette må ikke bli borte. Her var de første avisannonsene pluss presseoppslag og alt som var skrevet om danseskolen, sier den ferske forleggeren.
Nå sitter Monika Yndestad og Torill Karina Børnes og skriver for harde livet for å få boken ferdig til 17. mai.
– Da er jo bergenserne sitt mest begeistrede og patriotiske, så det passer vel bra, smiler forlegger Trude Nistad Lien.