Dansk heder til Sveen

(Foto: Charlotte Hveem)

"Den siste pilegrimen" er kåret til fjorårets beste krim i Danmark.

Den danske oversettelsen av Gard Sveens Den siste pilegrimen er tildelt Palle Rosenkrantz-pris for beste krim i Danmark i 2015. Prisen deles ut av det Danske Krimakademi og selve overrekkelsen vil foregå under Krimmessen i Horsens lørdag 12. mars.

 

sveen-coverJuryen skriver blant annet dette i sin begrunnelse:

 «Den sidste pilgrim er et glimrende eksempel på at en kriminalroman både kan være konstant dødspændende og didaktisk nytænkt i sin motivkreds og tematik om et historisk område … Hjertelig til lykke til Norge og Gard Sveen!»

 

Også Rivertonprisen og Glassnøkkelen

Den siste pilegrimen er Gard Sveens debutbok. Boken har fått strålende mottakelse flere steder og er fra før tildelt Rivertonprisen, Glassnøkkelen for Skandinavias beste krim og Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut. Rettighetene til boken er solgt til USA, Storbritannia, Brazil, Tyskland, Nederland, Tsjekkia, Polen, Slovakia, Sverige, Finland, Island og altså Danmark.

Den siste pilegrimen fra 2013 er Gard Sveens første roman i serien om Tommy Bergmann. Bok nummer to, Helvete åpent, kom høsten 2015. Sveen er til daglig seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet.

Gard Sveen er foreløpig siste i rekken av norske krimforfattere som settes pris på i utlandet. I november ble for eksempel Gunnar Staalesen kåret til «Grand Master of krim» av Svenska Deckarakademin. Det kan du lese mer om her.  

 

Les også: Glassnøkkelen til Gard Sveen

 

(Forfatterfoto: Charlotte Hveem)