Juritzen og Stordalen-forlag krever 117.000 kr av forfatter

KREVES FOR 117.737 KRONER: Striden mellom Lene Lauritsen Kjølner og Juritzen / Pioner, havner i retten. Foto: Juritzen

– I løpet av 20 år som advokat i bokbransjen har jeg aldri opplevd at forlag saksøker en forfatter. Vi vil fremme motsøksmål, sier Lene Lauritsen Kjølners advokat Hans Marius Graasvold.

Kravet som nå skal behandles av forliksrådet, den laveste rettsinstansen, er på 117.737 kroner.

– Det er tatt ut en forliksklage. Partene er uenige og min jobb er å bringe dette videre til en avgjørelse. Ut over dette har jeg ikke flere kommentarer, sier Thomas Hem, advokat i firmaet Codex, som representerer Juritzen og Pioner Forlag.

Arve Juritzen har ikke besvart henvendelsen fra BOK365.

Ren løgn, sa han til VG i februar om bråket med forfatterens kontrakter.

Komplisert sak

Striden handler om hvorvidt kontrakter er gyldige eller trukket tilbake av forfatter, om hvem som eier rettighetene til verket ved salget av Juritzen Forlag til Strawberry (der forlaget ble omdøpt til Pioner) og den ble ytterligere komplisert da Lene Lauritsen Kjølner var en av dem som ikke ble med over til det nye forlaget.

– I henhold til avtale skulle min neste bok «Sort gryte» vært lansert i innbundet format denne måneden. Juritzen har brutt inngått kontrakt og krever meg i tillegg for over 250.000 kroner – for forskudd og redaktørutgifter, til og med omslag – hvis jeg vil ha tilbake rettighetene til bøkene mine, sa Lene Lauritsen Kjølner til VG den gang.

– Kastet inn håndkleet 

Både Juritzen og Pioner står bak kravet. Magnus S. Rønningen i Strawberry Publishing sier at de er «tvangsgiftet med på søksmålet»:

– I forbindelse med oppkjøpet av Juritzen Forlag ble vi enige med Arve Juritzen om en konsulentavtale der han fikk rettighetene til å håndtere og realisere backlisten på forfatterne vi ikke gikk videre med. Lauritsen Kjølner var en av disse. Vi har siden oppkjøpet ordnet opp med samtlige andre forfattere, det kan Forfatterforeningen bekrefte, men med Kjølner valgte vi etter flere forsøk å kaste inn håndkleet. Arve har ifølge kjøpekontrakten rett til å håndtere denne konflikten slik han vil, og det registrerer vi at han nå gjør. Om jeg skal gjøre et forsøk på en objektiv mening, så vil jeg si på godt norsk: «It takes two to tango».

Lauritsen Kjølner vil ikke kommentere den siste utviklingen, men henviser til sin advokat.

– Aldri opplevd dette før

Hans Marius Graasvold hos Graasvold & Stenvaag er Lene Lauritsen Kjølners advokat:

– I løpet av 20 år som advokat i bokbransjen har jeg aldri opplevd at forlag saksøker en forfatter. Vi har forsøkt å finne ut av hvem som er motparten, det er mange uklare ting her. Slik jeg forstår det, mener Juritzen at hun har gått fra kontraktene sine. Vi mener hun har levert manus slik hun skal.

– Vi vil gå til motsøksmål fordi vi mener at Juritzen har holdt tilbake en utbetaling fra Kulturrådet på rundt 80.000 kroner, penger som tilhører forfatteren, sier Graasvold.