Ingen jul uten Bachs juleoratorium

Og etterpå feirer Gunhild Gursli-Berg jul i vær og vind på Hidra utenfor Flekkefjord. Med juletre fra egen skog.

Hun er veldig stolt av at boken Og Kok & Stek fra Kulinarisk Akademi nettopp vant prisen «Årets kokebok 2016». Gunhild Gursli-Berg i det bittelille forlaget som bærer hennes navn er bak dagens luke i BOK365s juklekalender.

 

Bak luke 10: Gunhild Gursli-Berg, forlegger Gursli Berg Forlag

 

Hvor tilbringer du jula i år?

På hytta ute i havgapet på øya Hidra ved Flekkefjord, her det som regel veldig mye vær og vind, og det er herlig. Vi har familie i nærområdet der, så julen er også en anledning til å besøke dem. Ellers er det dessverre vanskelig å finne tid.

 

Det blir ikke jul uten … hva? 

Det blir ikke jul uten Bachs juleoratorium i Frogner Kirke, med Cæciliaforeningens kor. Det er den perfekte innledningen, og så godt og varmt at jeg alltid sovner. Selve julaften må det være et ordentlig tre, hentet fra min fars egen skog på Gursli ved Moi. Så må vi ha kalkun på amerikansk vis hos far, og pinnekjøtt og Dronning Mauds dessert hos svigermor. Så kan resten tas på sparket.

 

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Tror denne blir årets leseopplevelse, To søstre av Åsne Seierstad. En fortelling som gjør det mulig å leve seg inn i og prøve å forstå hva som drev de to søstrene ti å dra til Syria. Eller Sjelens betydning. En kulturhistorie, av en Ole Martin Høystad. Eller kanskje heller Sjalusi uten grenser av Per Buvik. Bøker som trigger idéhistorikeren i meg, særlig de to sistnevnte som tar et dykk tilbake til antikken. Må innrømme at jeg ikke har lest noen av dem ennå … å drive eget forlag tar jo all min tid.

 

Les også: – Ante ikke hva jeg satte i gang

 

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

To søstre av Åsne Seierstad. Familien var på ferie i Syria i 2010, like før krigen startet. Vi kjørte rundt i ti dager og opplevde landet som det tryggeste stedet vi kunne være. Men så ble det sprengt i filler. Jeg tenker ofte på folk vi møtte, hvordan det har gått med dem, og hva som driver folk.

Og Arv & miljø av Vigdis Hjorth! Sikkert både opprivende og gyselig i sin avkledning av hva arveoppgjør kan gjøre med oss. Og kanskje Orientekspressen av Torbjørn Færøvik. Jeg har alltid drømt om å reise med Orientekspressen til Istanbul, så hvorfor ikke gjøre det i tankene. Vet om flere som den kan passe for.

Må bare nevne to av forlagets utgivelser, fantastiske Italia. En matsafari, skrevet av min mann, så det er ikke mer å si om den saken. Og Kok & Stek fra Kulinarisk Akademi som nettopp vant prisen Årets kokebok 2016.

 

img_74814
Årets kokebok: En blid forlegger med gjengen fra Kulinarisk Akademi som nylig vant prisen for boken «Kok  & Stek».

 

Hvem er årets nykommer – eventuelt hva er årets store lese-overraskelse?

Akkurat det gjenstår å finne ut.

 

Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Hvis jeg kan velge nisse, da ville jeg bedt kulturministeren om fjerne moms på e-bøker, trygge bransjeavtalen og slå et slag for at også kokebøker skal være en del av innkjøpsordningen for sakprosa. Det er dyre bøker å produsere, de er nyttige og til glede for mange, og det er ikke dårligere litteratur enn annen litteratur. Så kan vi fortsette med å lage bra bøker i Norge, til tross for prispresset, markedsmekanismene og forventningene om at alt skal være på tilbud hele tiden.

 

Ditt beste juleminne?

Da jeg var liten feiret vi alltid jul hos min mormor på Jæren. Det var utrolig stas, hun hadde så mange fine ting. Vi spilte kinasjakk og gikk rundt juletreet. Hun bodde i et stort hus med fire etasjer, og øverst var høgaloftet. Der fikk vi barna ”sove”, vi var 14 søskenbarn, og det var veldig spennende. Jeg ble forresten sammen med min mann julen 1985, og det husker jeg godt.

 

DSC02888
Hjemmekontor: Gunhild Gursli-Berg driver forlaget i hjemlige omgivelser. Men julen feires på Hidra.

 

Og det verste?

Jeg ikke har sansen for at det skal være så mye fokus på antall gaver til barna. Det blir mye mas om gaver.

 

Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Vi må tro på de gode bøkene, de som taler for seg selv og har et budskap. Og så hadde det vært fint om de kunne få være i butikk mye lenger, at de ikke gikk ut på dato etter kort tid. Ønsker at det skal være stort utvalg og lang levetid. Mindre skrik og skrål, det hadde vært noe.

 

Les også: Glühwein og pinnekjøt

Les også: Fanny og Alexander-jul

Les også: Med stråbukk og klunkeflaske

Les også: Skiføre og svigermors julepølse

Les også: I Bergen, hvor ellers?

Les også: Jul i overpyntet hytte

Les også: Håper papirboka er kommet for å bli

Les også: Jul blant pelikaner

Les også: Husker hockeyspill og bilbane