Jubel for jubilant

Nordkyn bok og papir, Dialektboka, Pop-up Litteraturfestival, Mattis Øybø og Foreningen !les ble priset på Bokdagen.

 

20 år med ståpå-vilje og tålmodighet ble belønnet i kveld, da Foreningen !les mottok hedersprisen Gullegget.

Det var Cappelen Damm som stakk av med prisen for Årets markeds- og formidlingstiltak, mens verdens nordligste bokhandel, Nordkyn bok og papir, ble kåret til Årets bokhandel. Dialektboka (Spartacus) av Anders Vaa fikk prisen for Årets utgivelse, og Mattis Øybø vant prisen for Årets redaktør.

På tampen av Bokdagen var det som vanlig klart for utdeling av Gullboken-prisene – som har som ambisjon å vise frem det beste av bokbransjens utgivelser, prosjekter og flinke mennesker. Prisene deles ut i fire kategorier til en eller flere personer eller bedrifter som gjennom prosjekter eller konsepter har tilført bransjen noe nytt og spennende, og dermed inspirert andre. Målet er «å bidra til økt bevissthet og engasjement, og inspirere til nytenking og utvikling i bransjen», som det så vakkert heter. I tillegg har juryen mulighet til å dele ut hedersprisen Gullegget, som i år altså gikk til Foreningen !les.

 

Her er årets vinnere, med juryens begrunnelse:

 

Årets markeds- og formidlingstiltak: Pop Up Litteraturfestival (Cappelen Damm)

Da juryen skulle sirkle inn årets beste markeds- og formidlingstiltak fikk de et luksusproblem: Det var mange gode kandidater i år, også blant dem som ikke ble nominert.

 

PÅ PULF: Sophie Elise og Harald Eia.

 

Ved hjelp av sitt program, estetiske uttrykk og kommunikasjon har vinneren henvendt seg spesielt til unge mennesker – som gjerne er kulturinteresserte, men ikke nødvendigvis utpreget litteraturinteresserte. Dette grepet har vist seg å være svært vellykket og vinneren har klart å samle et stort publikum. Med tanke på rekruttering av fremtidige lesere og forfatterfansskare, kan dette bli en viktig arena framover.

Prisen for beste markeds- og formidlingstiltak går i år til PULF – Pop Up Litteraturfestival – i regi av Cappelen Damm.

 

Årets redaktør: Mattis Øybø

Når man ser på norsk litteraturs ganske eventyrlige nasjonale og internasjonale suksess de siste åra, er det liten tvil: det er internasjonal klasse over det forholdsvis lille kollegiet av norske skjønn- og faglitterære redaktører.

 

ÅRETS REDAKTØR: Mattis Øybø.

 

Årets redaktør har spilt flere, for ikke å si de fleste, roller man kan ha innenfor litteraturfeltet. Vinneren har helt siden studiedagene peilet seg inn på litteratur, med produksjon av artikler, forfatterintervjuer, kritikk og ikke minst egne romaner. Som redaktør har vinneren vært med på å dyrke og løfte fram fine norske forfatterskap på bred front – porteføljen viser en redaktør som har fått fram det beste i så forskjellige forfattere som Gaute Heivoll, Linnea Myhre og Henrik Nor-Hansen. Som en forslagsstiller så varmt uttrykte det: Mattis Øybø gjør litteratur-Norge litt bedre hver dag.

 

 

Årets utgivelse: Dialektboka (Spartacus)

I kategorien Årets utgiving har juryen lagt vekt på at utgivinga skal skilje seg frå andre i uttrykk, tema, sjanger eller på annan måte.

Prisen for Årets utgiving går til ei bok som er særleg eigna til å interessere norske lesarar. Temaet engasjerer breitt, og få ting engasjerer oss meir enn språk og bruken av dialekt.

 

KUNNSKAPSRIK OG HUMØRFYLT: Dialektboka

 

Ved å bruke ein kombinasjon av tekst, bilete, kart og lydeksempel har forfattar og språkforskar Anders Vaa gitt ei populærvitskapleg fornying av sjangeren. Det enkle, men opplagt effektive grepet med å leggje inn lydprøver, gjer Dialektboka til ein god reiskap for lettare å forstå til kvar dei ulike dialektene kjem frå og korleis dei høyrest ut. Teksten er kunnskapsrik, men tilgjengeleg og humørfylt.

Prisen for årets utgiving går til Dialektboka.

 

Årets bokhandler: Nordkyn bok og papir

I kategorien Årets bokhandler har juryen valgt en bokhandel som har en viktig posisjon i lokalsamfunnet i kraft av en bokhandler som med sitt imponerende engasjement, fagkunnskap og formidlingsevne er med på å tilrettelegge for økt interesse og oppmerksomhet rundt litteratur og lesing.

 

VERDENS NORDLIGSTE: Gøril Søndrol i Kjøllefjord.

 

Prisen for Årets bokhandler går til verdens nordligste bokhandel, beliggende i Kjøllefjord – Nordkyn bok og papir. Her driver bokhandler Gøril Søndrol et kulturelt lyspunkt med et godt og bredt utvalg bøker i en bygd med knapt 1000 innbyggere ved «verdens ende».

Juryen underbygger prisen med ord av Stine Akselsen, ordføreren i Lebesby kommune. –Bokhandelen til Gøril Søndrol er en kulturbedrift som betyr langt mer for Kjøllefjord enn man skulle tro. Dette er en kulturnæringsbedrift som skaper attraktivitet i samfunnet og er en viktig kunnskapsarena.

 

Årets Gullegg: Foreningen !les

Som vi vet – nordmenn er et av verdens mest lesende folkeferd. Den posisjonen beholder man ikke uten å nå stadig nye generasjoner og målgrupper med litteratur. Årets Gullegg-mottaker er en av de mest standhaftige pådriverne for at lesing skal gjennomsyre samfunnet.

Vinneren har brakt forfattere inn i fotballgarderober, sendt aktuelle og til dels kontroversielle sakprosaskribenter inn i klasserom, og redigert antologier fra hele det norske litteraturfeltet i gedigne opplag.

Vinneren har spilt en rolle som innovatør innen litteraturformidling, og har også introdusert og organisert tiltak som Ungdommens Kritikerpris og Poesislam. Nylig ble det sågar norsk vinner i verdensmesterskapet i Poesislam. I år ser i det hele tatt ut til å bli et jubelår, når Foreningen !les både fyller 20 år og mottar Gullegget. Gratulerer!

 

HOVEDFOTO: Silje Tretvoll, daglig leder i Foreningen !les. (Foto: Finn Ståle Felberg)