Jørn i alle kanaler

Jørn Lier Horst skriver bøker for barn, ungdom og voksne. Og dominerer salgslistene fullstendig.

Førsteplass på Boklista og førsteplass på e-boktoppen for den siste Wisting-boken. Og total dominans på barneboklistene og pocketlisten. Hva er det med Jørn Lier Horst?

 

 

Layout 1Tja, si det. Det må være evnen til å skrive gode bøker for hele befolkningen. Fra de minste, via ungdommen til de voksne krimelskerne. Den tiende boken om Wiliam Wisting, Blindgang, topper listen for skjønnlitteratur, både på papir og som e-bok. Og på pocketlisten ligger hele fem tidligere Wisting-titler blant de femten mest solgte forrige uke.

Det siste kan selvsagt forklares med massiv prisnedsettelse og utstilling på pall etter pall i bokhandlene, men likevel – imponerende.

Og så er det dette Detektivbyrå nr 2 da. Også her har Horst truffet målgruppen. Fire av de bøkene er å finne å forrige ukes barnebokliste, i tillegg til den siste fra ungdomsserien Clue.

 

 

Parallell til Nesbø

– Horst er usedvanlig dyktig, sier bokhandler Thina Nordtveit Vebenstad i Norli Lagunen i Bergen til BOK365. – Han er flink til å skrive, flink i media og han får gode kritikker for det han gjør. Når han kommer med en ny Wisting-bok er det en begivenhet i lille bok-Norge. Når han kommer med barne- og ungdomsbøker blir også det lagt merke til. Også der har han opparbeidet en solid skare fans, sier Vebenstad.

 

DSC02047
Berømmer Lier Horst: Thina Nordtveit Vebenstad

 

Vebenstad påpeker også at noe av det samme skjedde med Jo Nesbø, da han og forlaget kjørte Doktor Proktor for fullt ved siden av Harry Hole for et par år siden. Og forsåvidt også med Unni Lindell.

– Når anerkjente voksenforfattere begynner å skrive bøker for barn, blir det ofte slik at foreldre som liker voksenbøkene kjøper bøker av de samme forfatterne til barna sine, sier Thina Nortveit Vebenstad.

 

Passerer millionen i opplag

Det var da Jørn Lier Horst fikk Bokhandlerprisen for Vinterstengt i 2011 at det virkelig tok av for 45-åringen fra Stavern. Den tiende Wisting-boken Blindgang, som kom for tre uker siden, er så langt trykt i 25 000 eksemplarer. Og de relanserte pocketutgavene av de ni tidligere titlene utgjør et samlet opplag på 107 000 eksemplarer opplyser Mia Tønnessen i Lier Horsts forlag, Gyldendal.

– De tidligere opplagstallene er ikke helt nøyaktige i og med at vi skiftet datasystem i 2006. Men totalt er det et opplagstall på over 800 000 i Gyldendal. I tillegg kommer bokklubb, lydbøker og e-bøker. Med disse regner vi med opplagstall som passerer en million, sier Tønnesen.

Jørn Lier Horsts ungdomsserie Clue gis ut på Kagge forlag, mens Wisting-bøkene og Detektivbyrå nummer 2 kommer på Gyldendal.