I Leopold Blooms fotspor

James Joyce skrev "Ulysses", men i hvilken by foregår handlingen? Det er et av spørsmålene i ukens quiz.

I dag er det Bloomsday, og det skal feires. Spesielt i Dublin, men også i Oslo.

 

For James Joyce-fans verden over er 16. juni årets høydepunkt. Det er dagen da handlingen i Ulysses, hovedverket til den irske forfatteren, utspiller seg.

 

Joyces mest kjente verk, Ulysses, utgitt i 1922, følger en dag i livet til de to hovedpersonene, Leopold Bloom og Stephen Dedalus. Dagen er 16. juni 1904, og stedet for handlingen er Joyces hjemby Dublin. Ulysses regnes som et litterært mesterverk, og var banebrytende og kontroversiell da den ble utgitt.

 

 coverulysses2coverulysses1

 

Bloomsday i Dublin

I ettertid har Joyce-elskere gitt 16. juni navnet Bloomsday, etter nettopp hovedpersonen Leopold Bloom, og dagen feires fortsatt, 93 år etter utgivelsen. Bloomsday er blitt en feiring av James Joyces liv og forfatterskap, og den ble markert første gang i 1954.

Bloomsday er en stor dag i litterære kretser verden over, men aller mest i Joyces hjemby Dublin, der flere hundre entusiaster deltar i en ukelang festival fra 10. til 16. juni hvert år. Deltakerne ikler seg tidsriktige klær fra begynnelsen av 1900-tallet, og følger Leopold Blooms rute rundt om i byen. Andre aktiviteter er pub til pub-tur, høytlesning fra boken (noen hardbarkede fans har også arrangert maratonlesninger fra boken, enkelte har vart i hele 36 timer!) Og selvfølgelig legger de turen innom Davy Byrne’s pub, slik Leopold Bloom gjorde 16.juni 1904.

 

… og i Oslo

I Oslo feirer The Norwegian Irish Society Bloomsday på Ibsenmuseet, der den irske chargé d’affaires i Norge, Jerry O’Donovan, taler og Joyce-ekspert Anne Fogarty fra Universitetet i Dublin foredrar om James Joyce og William Butler Yeats (som nettopp har hatt 150-årsjubileum). I tillegg blir det norgespremiere på Declan Gormans onemanshow «The Dubliners Dilemma», en forestilling som skal være full av humor samtidig som den fokuserer på den noe trøblete utgivelsen av Joyces novellesamling The Dubliners. Joyce sendte inn samlingen 18 ganger til i alt 15 forskjellige forlag fra 1905 til den til sist ble utgitt i 1914.

The Irish Society oppfordrer også folk til å iføre seg tidsriktige klær, for å gjøre feiringen ekstra spesiell på Bloomsday.

Du kan lese om arrangementet her.

 

 

Stream of consciousness

Ulysses regnes av mange som den fremste boken innenfor litterær modernisme. Da den kom ut i 1922 ble den forbudt i flere land, på grunn av dens blasfemiske og seksuelle innhold, i tillegg til at hovedpersonen Leopold Bloom var jøde.

joyceValget av dato for handlingen er ikke tilfeldig. 16. juni var nemlig dagen da Joyce møtte sin fremtidige kone Nora for første gang. Dette er ikke den eneste linken boken har til sin forfatter. Karakteren Stephen Dedalus er basert på Joyce selv, og er også hovedpersonen i boken han ga ut før Ulysses; Portrett av kunstneren som ung mann.

Ulysses har hatt enorm innflytelse på hvordan litteraturen har utviklet seg i vår tid. Boken er delt opp i kapitler, eller episoder, skrevet i forskjellige stilarter. Joyce var også en av de første til å ta i bruk teknikken ”stream of consciousness” (bevissthetsstrøm), hvor man følger karakterens direkte tanker. Det er kanskje bruken av denne formen som gjør at Ulysses er en bok alle har hørt om, men få har lest. Den er lang, komplisert og har lite handling. Det som er av handling foregår stort sett i karakterenes hode. Den er deres observasjoner av verden omkring, samt tanker om verden og livet og tilbakeblikk fra deres egne liv.

 

 

Sikker på egen suksess

Selv om Joyce levde mesteparten av livet i fattigdom og trengte økonomisk støtte fra venner og bekjente, var han sikker på egen suksess. Han uttalte faktisk om Ulysses; ”Jeg har lagt inn så mange gåter og problemer i boken at professorer vil diskutere i århundrer hva jeg egentlig mente. Det er den eneste måten å sikre ens udødelighet på.” Og udødelig er han blitt. Boken er ofte å finne på lister over verdens beste bøker.

Derfor feires fremdeles Bloomsday til minne om Leopold Bloom og James Joyce, 93 år etter at Ulysses ble gitt ut og 74 år etter forfatterens død.

 

 

James Joyce

Født i Dublin 2. februar 1882, død i Zürich 13. januar 1941

Regnes som en av verdens fremste forfattere, men bøkene hans er også «vanskelig» lesning.

Mest kjente verk:

Dubliners (1914)

Portrett av kunstneren som ung mann (1916)

Ulysses (1922)

Finnegan’s Wake (1939)